Sağlık

Sigara Akciğer Kanserini En Çok Etkileyen Hastalıktır!

Akciğer kanserinin genetikten ziyade sigara, kötü hava, çalışma ortamı gibi dış etkenlerden kaynaklandığını belirten uzmanlar, akciğer kanserini en çok etkileyen faktörün sigara içimi olduğunu belirtiyor.

Dahiliye Uzmanı Prof., akciğer kanseri tedavisinin erken teşhis durumunda hastalığın tamamen iyileşmesine olanak sağladığını belirtti. Dr. Aytaç Atamer, “Son yıllarda aşı tedavisi de gündeme geliyor. “Özellikle ileri evre akciğer kanseri tedavisinde aşı tedavisi kullanılmalıdır.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, akciğer kanseri ve aşı tedavisi hakkında bilgi verdi.

AKCİĞER KANSERİ HAPI NE İŞE YARAR?

Atamer: “Akciğer kanserini en çok etkileyen şey sigaradır.”

Akciğer kanserinin, erkeklerde prostat kanseri ve kadınlarda meme kanserinden sonra dünyada ve ülkemizde hızla yayılan en yaygın kanser türü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Akciğer kanserini en çok etkileyen şey sigaradır. Akciğer kanseri ani kilo kaybı, nefes darlığı ve çeşitli ağrılarla kendini gösterebilir. “Kanser tanısı konulduktan sonra en önemli nokta akciğer patolojisinin tespit edilmesidir.” söz konusu.

Atamer: “Akciğer kanserinin patolojisine ve evresine göre tedavi yöntemi belirleniyor.”

Akciğer kanserinin küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Küçük hücreli akciğer kanserinin sigara kullanımıyla ilişkisi var. Küçük hücreli akciğer kanseri yüzde 15-20 oranında görülür. Akciğer kanseri genetikten ziyade dış faktörlerden etkilenir. Bunların başında sigara içme, kötü hava ve çalışma ortamı gibi faktörler geliyor. Akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilir. “Akciğer kanserinin patolojisine ve evresine göre tedavi yöntemi belirleniyor.” Şeklinde konuştu.

Atamer: “Akciğerin tamamı alınsa da hayat devam ediyor.”

Akciğer kanserinin cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi veya bunların kombinasyonu ile tedavi edilebildiğini anlatan Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Akciğer kanseri küçük bir alanda ise lobektomi adı verilen bir tedavi kullanılıyor. Kanser geniş bir alanda ise periektomi tedavisi yani akciğerin bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Akciğerin tamamının çıkarıldığı durumlarda fonksiyonel olarak etkilenmesine rağmen normal hayat devam eder. Küçük bir parça yani lob çıkarılırsa fonksiyonel etkisi çok az olacaktır. Akciğer kanseri tedavisi sonrası cerrahi operasyonlardan kalan akciğer dokusu kendini kısmen yenileyebilirken karaciğer hücresi gibi tamamen yenileyemez. Akciğerin tamamı alınsa bile hayat devam ediyor. “Aynı zamanda bireyin çabası da artıyor.”

Akciğer kanserinde aşı tedavisi

Prof., akciğer kanseri tedavisinin erken teşhis durumunda hastalığın tamamen iyileşmesine olanak sağladığını da kaydetti. Dr. Aytaç Atamer, ilerleyen aşamalarda tedavinin hastalığı baskılamayı veya semptomları kontrol altına almayı amaçladığını belirtti. Akciğer kanserine yönelik yeni tedavi yöntemlerine ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirten Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Son yıllarda aşı tedavisi de gündeme geldi. Özellikle ileri evre akciğer kanserinin tedavisinde aşı tedavisine başvurulmalıdır” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu