Haber

Bakan Fidan’dan Bulgaristan’da kritik temaslar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel’in davetlisi olarak 29-30 Ocak tarihlerinde Bulgaristan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ziyareti sırasında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Başbakan Nikolay Denkov ve TBMM Başkanı Rosen Jelyazkov tarafından kabul edilen Fidan, hükümeti oluşturan siyasi partilerin liderleri Boyko Borisov ve Kiril Petkov ile bir araya geldi. ve Bulgaristan Başmüftüsünü ziyaret etti.

Bulgaristan’da vatandaşların çoğunluğunun desteklediği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin eş genel başkan adayları Delyan Peevski ve Cafer Çakırov ve HÖH milletvekilleriyle bir araya gelen Fidan, Mustafa Karadayı ile de görüşme gerçekleştirdi. HÖH Başkanlığını devrediyor.

Ziyaretin, Bulgaristan’daki ilgili tüm tarafların temsilcilerinin bir araya gelmesine olanak sağladığı ifade edilirken, Fidan’ın, Bulgar mevkidaşı ile birlikte Bulgar havacılık ve uzay teknolojileri üreticisi EnduroSat şirketini ziyaret ettiği belirtildi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ STRATEJİK İLİŞKİLER

Fidan’ın ziyaretinin, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğu, uluslararası alanda ve bölgede yaşanan sınavlar karşısında iki dost ve müttefik ülkenin birbirine yakınlaştığı doğrulandı.

Görüşmelerde özellikle Ukrayna savaşıyla birlikte önem kazanan Karadeniz’in güvenliği konusunda kapsamlı görüş alışverişinde bulunuldu.

MONTREAL AÇIKLAMASI

Bakan Fidan, Bulgar mevkidaşı ile Sofya’da düzenlediği ortak basın toplantısında, “Montrö Sözleşmesinin uygulayıcısı olarak Karadeniz’de barışın korunması ve bunu tehlikeye atacak girişimlerin önlenmesi temel önceliklerimiz arasındadır. Montrö Sözleşmesini harfiyen uygulamaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ziyaretin, iki ülke arasında enerji, ulaşım, altyapı, ticaret ve yatırım konularının görüşülmesi ve bu konulara ilişkin mevcut ve potansiyel iş birliği alanlarının değerlendirilmesi açısından faydalı olduğu belirtildi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki dönemde Bulgaristan ziyareti kapsamında yapılması planlanan ortak kabine toplantısı olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) hazırlanmasında da etkili olduğu belirtildi.

Toplantıda, Türk tırlarının Türkiye-Bulgaristan sınırından geçişinde son dönemde artan sıkıntıların ortadan kaldırılması için alınacak tedbirler de ele alındı.

Bulgaristan’ın nadide eserlerinden Makbul İbrahim Paşa Camii’nin onarım çalışmalarının hız kazandığının memnuniyetle kaydedildiği vurgulandı.

HÖH’ün Şubat ayında yeni eşbaşkanlarını seçmesi kapsamında, Bulgaristan’daki Türk yurttaşlarımıza moral ve destek sağlanması da ziyaretin sağladığı bir diğer fayda olarak kaydedildi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu