Sağlık

Doç. İskender Ekinci: “35 yaşından itibaren herkes 3 yılda bir diyabet taraması yaptırmalı”

Diyabetin ilk aşamada belirti vermeden ilerleyebildiğine dikkat çeken Doç. Bu nedenle herhangi bir risk faktörü olmayan kişilerin 35 yaşından itibaren 3 yılda bir açlık kan şekeri düzeyi ile diyabet taraması yaptırmaları öneriliyor” dedi.

Halk arasında “diyabet” olarak da bilinen diyabet hakkında açıklamalarda bulunmak, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Ekinci Pek çok hastalıkta olduğu gibi diyabette de erken teşhisin büyük değeri olduğunu söyledi. Doç. Ekinci, “Diyabet tedavisine erken başlanması, hastalığın uzun vadeli seyrini olumlu etkiliyor” diyen Ekinci, “Ancak diyabette hastalığın var olduğu ancak henüz belirti vermediği bir dönem vardır. Bu nedenle herhangi bir risk faktörü taşımayan kişilerin 35 yaşından itibaren 3 yılda bir açlık kan şekeri düzeyi ile diyabet taraması yaptırmaları önerilir.

“Dünyada 600 milyon şeker hastası var”

Doç. Ekinci, “Dünya genelinde bilinen 600 milyona yakın diyabet vakası var ve bu sayı hızla artıyor. Şeker hastalığı, sık susama ve idrara çıkma ihtiyacı, sürekli açlık, kilo kaybı, görme değişiklikleri, yorgunluk ve yaraların geç iyileşmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Yaşananların çoğunun Tip-2 Diyabet olduğunu kaydeden Doç. Ekinci, “Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, normal vücut ağırlığını koruma ve sigaradan uzak durma diyabet gelişimini engelleyen veya geciktiren en temel yaklaşımlardır.”

Risk faktörleri olanlar için yıllık tarama önerisi

Doç. Dr. sedanter (hareketsiz) yaşam sürdüren ve bedensel engelli olanlar. Gerektiği kadar aktif olmayan bireyler, yağdan zengin ve lifli besinlerden yetersiz beslenenler, uzun süre steroid (kortizon) kullanan hastalar, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol veya kalp hastalığı olan kişiler, polikistik over sendromlu kişiler, organ nakli geçirmiş insanlar ve 4 kg’dan ağır bebekler. Yılda en az bir kez doğum yapan kadınların diyabet için açlık kan şekerini ölçtürmeleri önerilir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

keskin-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu