Dünya

Ani Mobil Uygulaması yayında!

Ani Örenyeri’ni tüm boyutlarıyla tanıtmak için Anadolu Kültür tarafından hazırlanan taşınabilir uygulama, Mayıs 2023 itibarıyla yayına girdi. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Ani kenti, çok katmanlı ve güçlü bir kültürel mirası simgeliyor. Orta Çağ Anadolu mirası. Kars merkeze 48 kilometre uzaklıkta, Arpaçay vadisi yakınında bulunan ve yaz kış ziyaretçi akınına uğrayan Ani Ören Yeri’ni tanımak ve deneyimlemek isteyenler App Store’dan ücretsiz olarak uygulamayı indirebilir. ve Play Store.

Ani Taşınabilir Uygulaması Sanal bir rehberdir ve bu eşsiz kültür hazinesine istediğiniz yerden ve istediğiniz zaman kolayca erişmenizi sağlar. Anadolu Kültür projeyi 2016 yılında tamamladı. UNESCO Dünya Mirası ListesiAni Örenyeri ve yakın çevresinin daha geniş ölçekte tanıtılması ve modern bağlantı teknolojileri ile alanla ilgili bilimsel bilgilere erişimin kolaylaştırılması amacıyla tasarlanmış ve uygulanmıştır.

Dört yıllık bir süreçte ortaya çıkan çalışma Portekiz merkezli. Calouste Gulbenkian Vakfıve ABD merkezli Dünya Anıtlar Fonu (Dünya Anıtlar Fonu tarafından desteklenmektedir). Türkiye, Ermenistan, Avrupa ve ABD’den birçok uzman, arkeolog, sanat tarihçisi, mimar ve fotoğrafçı Erivan, Kars ve İstanbul’da düzenlenen çalıştaylarda öne çıkarak katılımcı ve kapsayıcı bir şekilde Ani Portable Uygulamasını üretti.

Üç dil, dört rota

Üç dilde hazırlanan uygulama “Tarih”, “Mimarlık”, “Sanat Tarihi” ve “Koruma Çalışmaları” başlıkları altında Ani ve çevresi hakkında bilgileri kullanıcıya sunuyor. Ani’deki farklı yapıların konumlarına göre belirlenen 4 ana rota, belirli temalar üzerinden Ani Ören Yeri’ni ziyaret etme ve deneyimleme imkanı sağlıyor. Kullanıcılar ayrıca tercih ettikleri yapıları seçerek kendi rotalarını oluşturabilmektedir.

Tarihsel ve mimari metinlerin daha rahat anlaşılması için mimari terimlerin anlamlarını içeren bir teoloji, daha kapsamlı araştırmalara ışık tutacak bir bibliyografya ve Ani hakkındaki bilgilerini ölçmek isteyen kullanıcılar için hazırlanmış küçük bir test bölümü de içinde. içeriğin ortasında. Sanal rehber ayrıca ziyaret saatleri, ulaşım ve ulaşılabilirlik gibi pratik bilgileri de içeriyor.

Seslendirmeler seyahat deneyimine başka bir boyut katıyor ve Türkçe, Ermenice ve İngilizce olmak üzere üç dilde tekrar dinlenebiliyor. Ani’nin çok katmanlı Türkçe tarihi Mahir Günsiray, Şenay Gürler, Tilbe SaranVe Görkem Yeltan, Ermenice Elmon Hançerİngilizce ise Christina MaranciVeronica KalasVe Robert Dulgarianşarkı söyledi

Ani: Taşın Şiiri

Ani, bugün Türkiye ile Ermenistan’ı ayıran Arpaçay’ın sağ kıyısında üçgen bir plato üzerinde yer almaktadır. Bu dillere destan şehrin hikayesi yüzyıllar öncesine, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan kervan yollarına kadar uzanıyor. Ermeni krallığı 11. yüzyılda Bagratunilerin başkenti olduktan sonra zenginliğinin ve ihtişamının zirvesine ulaştı. Ani, o zamana kadar tarımsal üretime dayalı kırsal bir nüfustan oluşan Anadolu coğrafyasında ticaret ve zanaat merkezli bir “kent kültürü”ne geçişi temsil eder. Ortaçağ mimarlık tarihinin en nadide anıtlarından biri olan ünlü çifte duvarlarıyla tanınan Ani şehrinin anıtsal yapıları, yüzyıllardır Bizans’tan Ermeni krallıklarına, Sasaniler’den Şaddadiler’e kadar çeşitli kültürlere ve çalkantılı bir tarihe tanıklık ediyor. . Halk arasında “binbir kiliseli şehir” ve “40 kapılı şehir” olarak da bilinen Ani Örenyeri ve çevresi, 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış ve Dünya Mirası Sit Alanı olarak tescillenmiştir. 2016 yılında

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersisli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu