Haber

KDK, sözleşmeli er ve astsubayların kamuya atama başvurularını gerekçelendirdi

2011 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Sözleşmeli Erler ve Erler Kanunu ile 7 yıllık görev süresini tamamlayan sözleşmeli er ve astsubaylara 2013 yılında “subaylık” hakkı tanınmıştır. Ancak bundan yararlanamayanlar, Yönetmelik çıkmadığı için haklı olarak Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvurarak ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesini talep etti. Sözleşmeli askerlerin talebini haklı bulan KDK, yönetmeliğin hazırlanmasının hukuka ve hakkaniyete uygun olacağını değerlendirdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde sözleşmeli er veya astsubay olarak görev yapan ve 7 yılını dolduran 400’e yakın kişi, Kanunun EK-1 kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarındaki açık kadro ve kadrolara atanmak istediğini bildirdi. Başvurucular, anılan yönetmelikte belirtilen yönetmeliğin hazırlanıp yürürlüğe girmemesi nedeniyle atanamayacaklarını belirterek, KDK’dan ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesini talep ettiler.

Başvuruyu inceleyen KDK, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Genel Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla Başdenetçi Erdem Malkoç başkanlığında görüş alışverişinde bulundu. konuyla ilgili görüşler. KDK, yönetmelik hazırlıklarının tamamlanamamasının yönetimin iradesi dışındaki mevzuat değişikliklerinden kaynaklandığını belirledi. Bu durumun Anayasa ile güvence altına alınan ve kanunla tanınan kamu hizmetine girme hakkının kullanılmasını geciktirdiğini tespit eden KDK, kanunun emredici hükmünün daha fazla gecikmeye mahal verilmeden ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. . 6191 sayılı Kanunun 7 yılını doldurmuş sözleşmeli er ve astsubayların kamu kurum ve kuruluşlarının takım ve durumlarında istihdamına ilişkin Kanunun Ek-1 bendinde belirtilen yönetmeliğin hazırlıklarının tamamlandığını değerlendirdi. kuruluşlar hukuka ve hakkaniyete uygun olacaktır. Yönetmelik taslağına ilişkin görüşlerin derhal Milli Savunma Bakanlığına iletilmesi ve İçişleri Bakanlığınca istenebilecek işlemlerin tamamlanmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına tavsiye kararı gönderdi. Vakit kaybetmeden Milli Savunma taslağının hazırlanmasına ilişkin. Ayrıca KDK, ilgili yönetmelik taslağına ilişkin görüşlerin süratle değerlendirilmesi ve yönetmeliğin imzaya sunulması süreçlerinin bir an önce tamamlanması için Milli Savunma Bakanlığına tavsiyede bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu