Haber

Bir gardiyanın yanılsaması: “İçinden çıkamadığı kabusu 2002 öncesine ait”

  • HABER 7 – ÖZEL

ABD merkezli FOX TV kanalının Ana Haber programının sunucusu Gülbin Tosun, gazetecilik mesleğinin tüm etik ve ahlaki değerlerini hiçe sayarak objektifliği bir kenara bırakarak, canlı yayın sırasında açıkça Millet İttifakı’na oy istedi. “Vatandaşlarıma sesleniyorum” diyen Tosun, hiçbir desteği olmayan Cumhur İttifakı’nın kadınların çalışıp okumasını istemediğini iddia etti. Ancak 21 yıllık süreçte ortaya çıkan rakamlar bunun böyle olmadığını gösteriyor.

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2022 verilerine göre meclisteki 579 milletvekilinin 100’ü kadın. Yani kadınların erkeklere oranı yüzde 17,3. Bu oran AK Parti hükümeti öncesinde (2002) yüzde 4,1 idi.

  • Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı raporlar doğrultusunda 2011 yılında kadın büyükelçi oranının yüzde 11,9’a tekabül ettiği, 2022’de ise bu oranın yüzde 27,2’ye yükseldiği belirlendi.

  • 2010-11 eğitim-öğretim yılında kadın profesörlerin erkek profesörlere oranı yüzde 27,6 iken, 2021-2022 döneminde bu oran yüzde 33,2 oldu. Akademide doçentlik kadrolarında kadın oranı yüzde 40,2; öğretim üyeleri arasında ise yüzde 50,8 olarak kaydedildi.

  • 2001’de kadınlarda üniversiteye kayıt oranı yüzde 13 iken bu oran bugün yüzde 50’ye çıktı.

  • Bir başka örnekte şirketlerde kadın yönetici oranı 2012’de yüzde 14,4’tü. Bu oran 2021’de yüzde 20,7’ye ulaştı.

Bütün bu rakamların dışında AK Parti iktidarında, 2012‘Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ ya da sıkça kullanılan adıyla 6284 sayılı Kanun yürürlüğe girdi.

20052010 yılında Türk Ceza Kanunu’na eklenen bir madde ile namus ve namus cinayetlerinin önüne geçildi.

2008yılda AK PartiVe MHP’liile ilgili Türk Büyük Millet Meclisi Türkiye’deki işbirliği sonucunda başörtüsü yasağı kaldırıldı. Bu sayede kamu dairelerinde, okullarda ve bürokraside kadınlara yönelik ayrımcılığın önüne geçilmiştir. Bir bakıma kadınlara tanınan yasal güvence ile toplumsal dinamikte tohumları ekilen ayrımcılığa ve bölücülüğe son verilmek istenmiştir.

GÜLBİN TOSUN NE DEMİŞTİ?

“Neden kadınların tercihi olması gerektiğini ve neden hemcinslerime daha çok seslendiğimi açıklayayım. Son katılımlarda çok haklı hale gelen Cumhur İttifakı zihniyeti okumanızı istemiyor, okumanızı istemiyor. iş…

Mehmet Ali Çelebi ve eşi Başkan hanımın görevinin çocuk doğurmak olduğu anlayışını sergilediler. Okuyun, vesilesiyle çalışın, çocuk sahibi olun, evde kalın, imkanınız varsa nafaka almayın, o kadar çaresiz olun ki şiddetten söz bile edemezsiniz…

Türkiye’nin ikinci yüzyılında kadınların başına gelen bu mu? Kadının adı bile AK Parti’den önce yok muydu biliyor musunuz?”

Haber 7 AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve 27. Dönem Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Büyük Birlik Partisi Kadın Kolları Başkanı Dilek Keskin, AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan ve AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, Atabek’e sordu. İşte; Keşir’in, Keskin’in, Kan’ın ve Atabek’in konuyla ilgili özel açıklamaları:

KEŞİR: “BU ANLAŞMAZLIKTIR, KAŞIYOR, KÖTÜ İNANÇTIR!”

AK Parti iktidarından önce de kadın milletvekillerinin erkek milletvekillerine oranının uzun süre yüzde 4.1 olarak kaldığını, AK Parti iktidarıyla birlikte bu rakamın değiştiğini belirten AK Parti Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, kadınların Türkiye’ye kazandırdıkları kazanımları anlattı. yıl sayıları şu şekildedir:

“Bu kötü niyetten çok daha fazlası… Eğitimden iş hayatına, yoğun çabadan karar verme sistemindeki yerine kadar birçok bahiste 20 yılda kazandığı ortada. 20 yılda devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldıve sayılar katlanarak arttı. 2001’de kızların üniversiteye kayıt oranı yüzde 13 iken bu oran şimdi yüzde 50!Eğitimsiz ne iş piyasasına katılabilirsiniz, ne de karar alma mekanizmasına katılabilirsiniz… AK Parti bunu başardı…

Bugün kamuda kadın istihdamı yüzde 40’ı geçti. Bunu yapan AK Parti… Türk Ceza Kanunu’nda 2005’te yaptığımız köklü değişiklikle namus cinayetlerine dair elimizden geleni yaptık, cezaları artırdık ve bugün namus cinayetleri o kadar azaldı ki sayılmaz. istatistiklerde. Bunu yapan AK Parti’dir. Daha yeni bir düzenleme yaptık, mürekkebi kurumadı… Biliyorsunuz kadına yönelik şiddet girişiminde kravat ve benzeri uygun koşullarda indirimi kaldırdık. Bunları yapalı daha bir yıl olmadı…

Gülbin Tosun bunların hiçbirini görmüyor ve o yasakların mimarının yanında gazetecilik yapıyor. Bu kadar değil mi? Kadınları eğitimden, iş hayatından ve siyasetten uzaklaştıran bu yasakların mimarlarının yanında yer almakta, meslek etiğine de uymayan bir davranış sergilemektedir.Bakın 1934’te Türk kadını büyük bir kazanım elde etti… Meclis’te kadın oranı 4.1 idi ve 2002’de AK Parti hükümetine kadar bu oran hiç geçilmedi, biliyor musunuz? Bugün AK Parti sayesinde bu oran yüzde 17,4 olarak meclise yansıdı. AK Parti’de ise kadın milletvekili sayısı yüzde 19. Bu bilgisiz raporlamadır. İftiradır, kötü niyettir.”

KESKİN: “HEP GURUR DUYDUM”

Büyük Birlik Partisi Kadın Kolları Başkanı Dilek Keskin, Gülbin Tosun’un taraflı yorumunun kendi içindeki çelişkiye değinerek, 1997’de öğrenciyken içinde bulunduğu iktidar durumunu ve sırf bu yüzden kadının nasıl dışlandığını anlattı. ‘başörtüsü’:

“Gülbin Hanım’ın konuşmasındaki ve durumundaki tezatlığı aktarmak isterim… Şu anda Cumhur İttifakı ile yönetilen bir ülkede, bir televizyon kanalında bunları rahatlıkla söyleyebiliyor ve bu kadın çalışan bir kadın… Her şeyden önce söylediği ile içinde bulunduğu durum arasında çelişki var.

İkincisi, biz Büyük Birlik Partisi olarak Muhsin Önderimizden bu yana hep söylüyoruz, ‘Açık, örtülü, Alevi, Kürt, Sünni hep bir arada bir dünya hayal ediyoruz’… Bizler Muhsin Önderimizin dostlarıyız. dedi… İnsanları kutuplaştırmaktan başka bir işe yaramıyor…

Ben 1997 yılında başörtülü olduğum için üniversite ders ve sınavlarından atılmış biriyim… Bunları yaşadım… Artık biliyorsunuz Millet İttifakı’ndan cumhurbaşkanı adayı “AYM’ye başörtülü giremez” diye imza topladı. İki gün önce ‘Kızlarımız üniversiteye girsin’ diyen kişi, ertesi gün ‘Başörtülü girsinler demedim’ dedi…

Büyük Birlik Partisi olarak öncelikle kendi partimiz açısından şunu söylüyorum, kadın erkek omuz omuza çalışır, hep birlikte çalışırız, Muhsin Önderimizin partisinde olmaktan her zaman gurur duydum… Genel Önderimiz Mustafa Destici ile kadın olmaktan her zaman gurur duydum. Biz beraberiz! Bundan böyle böyle olacak… Cumhur İttifakı gelince böyle olacağını düşünmesinler…İktidardayken yaptıkları, bundan sonra yapacaklarının göstergesi… (Gülbin Tosun’un) içinden çıkamadığı kâbusu 2002 öncesine ait.”

KAVAKÇI KAN: “CHP’NİN AYRIMCILIĞI SAVUNMASI GERÇEĞİ BUGÜN OLDU!”

CHP Genel Başkanı ve 6 kişilik cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü serbestleşmesini bir dönem Anayasa Mahkemesi’ne taşıyarak imza topladığını hatırlatan AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, kabul edilmeyen 91 yıllık tabunun yıkıldığına vurgu yaptı. kamuoyu tarafından, AK Parti hükümeti tarafından şöyle:

“Seçim öncesi partiler tartışabilir. Bu çok normal… Ama gerçekle alakası olmayınca insan hayret ediyor… AK Parti döneminde genç kızların okullaşma oranlarının arttığını biliyoruz. .. Bilhassa Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanım’ın himayesinde genç kızlar ve çocuklar okula gidebiliyor.Birçok proje başlatıldı ve tamamlandı… Aslında ‘Nerede Kalmıştık?’ Proje ile okuma fırsatı bulamayan yetişkin kadınlara okuma yazma ve kendilerini yetiştirme fırsatı verildi… Bunu biliyoruz. Siyasette bu sorunun en büyük savunucusu olan kadının önündeki en büyük engel Cumhuriyet Halk Partisi idi, başörtüsü yasağını ve bu ayrımcılığı kaldıran da AK Parti oldu!

Sayın Kılıçdaroğlu daha sonra ‘Biz bu yasağı kaldırdık’ dese de, bu ayrımcılık kaldırılacağı zaman yasa tasarısını Anayasa Mahkemesi’ne kimin getirdiğini hepimiz çok iyi biliyoruz.Türkiye’de hem kadınların hem de gençlerin önünü açan bir anlayış, önlerini açan bir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan var ve bu sözler tamamen bağımsız. Ama şu da var ki, bir kadın anne olmayı, evde olmayı seçebilir ve kimse o kadınların seçimlerine saygısızlık edemez. Aynı anda hem annelik hem de iş hayatı olabilir, sosyal hayatta da bulunabilir… Bu yine kadınlara bırakılması gereken bir seçimdir. Türkiye’de kadınlar oburların isimlerini seçmesini istemiyor. Özgür bireyler olarak, eşit yurttaşlar olarak eşit haklara sahip olduklarını da bilmek isterler, bunun farkındadırlar.

Ama ne yazık ki biliyoruz ki Türkiye’de tüm kadınların eğitim alması ve iş hayatında olması engellendi. Başörtüsü yasağı vesilesiyle ayrımcılık… TBMM’ye bile yansıdı. Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler, kadınların birçok Avrupa ülkesinden ve birçok gelişmiş ülkeden önce seçilme hakkını elde etmiş olmasından gurur duyuyoruz… O, ancak 2015 yılında seçilmiş ve milletine hizmet etme hakkına sahip olmuştur. Bunu da Cumhurbaşkanımız sayesinde başarmıştır. ve AK Parti ekipleri. Bize göre başörtülü-başörtülü, Alevi, Kürt, Türk diye bir ayrım yok, olamaz da… Ama ne yazık ki ülkemizde onlarca yıldır bu yasakları ve ayrımcılıkları savunan bir Cumhuriyet Halk Partisi var.”

ATABEK: “SAYGI DUYUYORUM”

AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Gülbin Tosun’un asılsız açıklamalarını şaşkınlıkla takip ettiğini öne sürerek, haber spikerlerinin daha objektif ve sağduyulu hareket etmesi gerektiğini öne sürdü:

“Bu arkadaşın (Gülbin Tosun) sözlerini büyük bir hayretle dinledim. Bir insan olarak kendisini esefle kınıyorum. Cumhur İttifakı ve AK Parti başta kadın ve çocuklar olmak üzere tüm dezavantajlı gruplara yönelik çok değerli politikalar hayata geçirdi. , son 20 yıldır. Bugün kadın haklarından bahsedebiliyorsak, kadına yönelik şiddetle mücadele çabalarından bahsedebiliyorsak, ailenin korunmasında kadının statüsünün güçlendirilmesinden bahsedebiliyorsak, kadın değil erkek arasındaki eşitsizliğin ortadan kalkması gerektiğini söyleyebiliyorsak. Bu, AK Parti iktidarının bu ülkeye ve bu millete yaptığı hizmetlerin sonucudur.

AK Parti, özellikle kadın siyasetinde, kadının hayatının her alanında, toplumsal hayatın bütünleşmesinde çok değerli adımlar attı. Değerli aksiyonlar hayata geçirdi… AK Parti Kadın Kolları bugün dünyanın en büyük ve en örgütlü hareketlerinden biridir. AK Parti bugün 54 kadın milletvekili ile TBMM’de en fazla kadın üyeye sahip partilerin başında yine ön sıralarda yer alıyor.Bu nedenle partimiz, kadının sivil ve sosyal hayata ve diğer tüm mecralara katılımının sorumluluğunu her zaman üstlenmiştir.

Bir haber spikerinin Cumhur İttifakı aleyhine propagandaya dönüşen bu şekilde çok dejenere cümleler kullanmasına hayret ediyorum. Ancak üyesi olduğu kanalı görünce çok şaşırmamak gerektiğini düşünüyorum. Haber spikerlerini daha objektif, daha temkinli haberler vermeye davet ediyoruz.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu