Ekonomi

IMF direktörü küresel ticaret riskleri ve korumacılığın maliyetleri konusunda uyardı

Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Kristalina Georgieva, 9-11 Kasım tarihleri ​​arasında Paris’e yaptığı ziyarette, artan korumacılığı ve bunun küresel yoksulluğu ve güvensizliği artırma potansiyelini önlemek için küreselleşmenin acilen yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Georgieva, küreselleşmenin iki ucu keskin kılıcını kabul eden bir açıklamada, bunun küresel ekonomiye, özellikle de gelişmekte olan ülkelere sağladığı değerli faydaları kabul ederken, iş kayıpları ve küreselleşme karşıtı duyguların yükselişi gibi aksaklıkların da altını çizdi.

Georgieva, salgının tedarik zincirlerini aksatmadaki rolüne dikkat çekerek, bunun şirketleri üretimi yerelleştirmeye ittiğini belirtti. Ancak bunun gelecekteki krizlerdeki riskleri merkezileştirebileceği konusunda uyardı. Küreselleşmeyi yeniden tanımlamak için, ulusal çıkarların kolektif ekonomik güvenlik ve entegrasyon karşısında önceliklendirilmesinden kaçınan işbirlikçi bir yaklaşımı savundu.

IMF yöneticisi korumacılığın artmasının tehlikelerini vurguladı ve bunun dünya ticaretinin parçalanmasına yol açabileceğini söyledi. Georgieva, 2017’de 500 civarında olan ticaret engellerinin 2022’de 3000’e çıkmasından endişe edildiğini belirterek, ülkelere bu eğilime direnmeleri çağrısında bulundu. Georgieva’nın varsayımlarına göre, küresel ticaretin parçalanmasının maliyeti küresel GSYİH’nın %0,2 ila %7’si arasında değişebilir. Georgieva bu tehdidi çarpıcı bir şekilde sunarken, en önemli senaryoyu Almanya ve Japonya gibi büyük ekonomilerin uluslararası ticaretten dışlanmasıyla karşılaştırdı.

Küresel ekonomilerin birbirine bağlı olduğunun altını çizen Georgieva, ABD, Avrupa ya da Çin gibi büyük bir ekonominin savunma politikaları benimsemesi durumunda, ortak ülkelerin bir yıl içinde benzer önlemlerle karşılık verme ihtimalinin yüzde 73 kadar yüksek olduğuna dikkat çekti. Bu kısasa kısas yaklaşımı dünya çapında yoksullaşma ve istikrarsızlık risklerini artırabilir. Georgieva’nın Le Monde ile yaptığı röportajdaki yorumları, artan jeopolitik gerilimler ve ekonomik içe kapanma eğilimi nedeniyle küresel ekonominin karşı karşıya olduğu potansiyel tehlikeler konusunda uluslararası liderler arasında artan endişeyi yansıtıyor.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

ibradihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu