Ekonomi

Türk Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar Sektörü, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki İhracatını Artırmayı Hedefliyor

TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Şube Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 7 ayda yaklaşık 270 milyon dolarlık ihracat yapılan Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinin payının iyi olduğuna inandıklarını belirtti. , gelecekte daha da artırılabilir.

TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre, yılın ilk 7 ayı sonunda sektörün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artarak 2014 yılında gerçekleşti. 6,9 milyar dolara yükseldi.

Haziran ayında 781 milyon dolar ihracat gerçekleştiren hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı, Temmuz ayında 1,4 milyar dolar ile tarihi seviyeye ulaştı.

Irak ve ABD’nin ilk 7 ayda en çok ihracat yaptığı ülkeler olduğu bölgede, ihracatını 10 kat artıran İtalya 3. sırada yer aldı. Şubenin bir diğer nadide pazar olan Suudi Arabistan’a bu dönemde yaptığı ihracat 124 milyon doları aştı.

“Riyad Ticaret Heyeti’nden sonra olumlu geri dönüşler aldık”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tiryakioğlu, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirilen ziyaretlerde Körfez bölgesinin Türkiye için ticari potansiyelini gözlemlediklerini ifade etti.

Bu bölge ülkeleri ile aramızdaki ekonomik ve ticari bağların gelişmesinin bölümün önünü açan bir gelişme olduğunu belirten Tiryakioğlu, “Gıda ihracatında lojistik ürün kalitesi kadar önemli bir konu olduğu için stratejik bir konumumuz var. Üç kıtanın kavşağında bulunan bu bölge ile işbirliği potansiyelimiz var Temaslardan olumlu geri dönüşler aldık Hububatta 7 ayda yaklaşık 270 milyon dolar ihracat yaptığımız Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki payımızı artırabiliriz. , bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, gelecekte.” sözlerini kullandı.

Tiryakioğlu, Ticaret Bakanlığı’nın kuraklık, verim ve kalite sorunları karşısında hem arz-talep dengesini hem de fiyat istikrarını korumak amacıyla 2021 yılında uygulamaya koyduğu ihracat kısıtlamasının Temmuz ayında kaldırıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Ancak bu ay prestijle alınan kararla yüksek verim beklediğimiz bir dönemde nohut ihracat kotasında sona gelindi. Nohut ihracatında geniş bir müşteri yelpazemiz var. BM Gıda ve Tarım Örgütü 2020 yılında dünyada üretilen 15 milyon ton nohutla Hindistan’ın Türkiye’den sonra ikinci sırada yer aldığı ve dünya nohut ticaretinde oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduğu için nohut önemi her geçen gün artan gıdalardan biridir. Yüksek protein içeriği nedeniyle gün geçtikçe artan ve tüm dünyada tüketimi artan birçok mutfağın temel malzemesidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu