Haber

Bülent Kaya’nın Hükümete Tepkisi: Büyük Bir Felaket

Saadet Partisi Kümelenme Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki grup toplantısında; Erzincan’da yaşanan maden faciasına tepki gösteren İliç, “Bu kaza çığır açıcı bir maden faciasıydı. İnsan hayatının Türkiye kadar ucuz ve değersiz olduğu başka bir ülke yok. Mevcut iktidar, biz bunu ne kadar daha az azaltabiliriz diye hesap yapıyor.” İşverenlerin iş güvenliği ve personel sağlığı öncesi maliyetleri.” “Türkiye’deki altın madenleri çok cüzi bedellerle birilerine veriliyor. Bu hediyeden nasibini alan bazı çevrelerin ve siyasi isimlerin de olduğunu üzüntüyle görüyoruz. Önlem alma konusunda üzerine düşeni yapmayan veya bunu yapmayanlar var.” İşçilerin sağlığıyla ilgili maliyete katlanmak yerine devletin verdiği küçük idari para cezasını ödeyin.” Asıl fail, ödeyeceğimi söyleyen patronlardır. Bunlara izin veren devlet yetkilileri de ortak faillerdir” dedi.

Saadet-Gelecek Partisi Grubu bugün TBMM’de Küme Toplantısı gerçekleştirdi. Saadet Partisi adına konuşan Kümelenme Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Antalya’daki sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşa rahmet, ailesine sabır dileyerek konuşmasına başladı. Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde dün meydana gelen toprak kaymasına değinen Kaya, 9 çalışanın enkaz altında kaldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

“İŞÇİLERİN SAĞLIĞI İÇİN MALİYET YERİNE AZ İDARİ CEZA ÖDEMEYİ SÖYLEYEN PATRONLAR ESAS KİŞİLER, ONLARA İZİN VEREN DEVLET YETKİLİLERİ ORTAK KİŞİLERDİR”

“Bu kaza çığır açıcı bir maden faciasıydı. İnsan hayatının Türkiye kadar ucuz ve bedava olduğu başka bir ülke yok. Mevcut iktidar iş güvenliğini ve güvenliği düşünmeden önce işverenlerin maliyetlerini ne kadar daha az azaltabiliriz hesabıyla hareket ediyor. Personel sağlığı. O zamanki Konya Milletvekilimiz 2022’de seçilecek.” Abdülkadir Karaduman, vermiş olduğumuz soru önergesinde, İliç’teki altın madeninde kapasite artırımı yapıldığını, ÇED raporuna ilişkin idari davanın devam ettiğini, daha sonra dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, İlgili firmaya 131 soru sorarak yanıt verdi. 1.000 TL idari para cezası kestiklerini söyledi. Bu iş kazaları, iş ve işçi güvenliği konusunda milyonlarca TL yatırım yapması gereken şirketlerin, 130, 150, 200 bin idari para cezalarıyla sadece kendi ceplerini düşünmeleri ve sonuçlarına katlanmaları nedeniyle meydana geliyor. Eğer yatırımların maliyetini dikkate alsalardı elbette bu kazalar yaşanmazdı. Ama maalesef ülkemizde madencilik politikaları o yatırımı yapmak yerine 130, 150 bin ödeyeceğiz, bir kaza olursa es geçeceğiz anlayışıyla yürütülüyor. Türkiye’deki altın madenleri değeri karşılığında birilerine veriliyor. Bu hayırdan nasibini alan bazı çevrelerin ve siyasi isimlerin de olduğunu üzülerek görüyoruz. Tedbir alma konusunda üzerine düşeni yapmayan ya da çalışanlarının sağlığıyla ilgili maliyete katlanmak yerine devletin verdiği küçük idari para cezasını ödeyeceğini söyleyen işverenler asıl faildir. Bunlara izin veren devlet yetkilileri de ortak faildir.

“BUGÜN 264 KİŞİLİK ADALET VE KALKINMA PARTİSİ GRUBU, MECLİS’TE SADECE EL KALDIRIP EL İNDİREN BİR GRUP HALİNE GELMİŞTİR”

Dün alelacele TBMM Genel Kurulu’na getirilen ve saraydan hazırlanan Maden Kanunu’nun Meclis’ten alelacele geçirilmeye çalışıldığı bir süreçten geçtik. Saadet ve Future Group olarak bu yasama faaliyetine itirazlarımızı güçlü bir şekilde dile getirdik. Ülkede bu kadar yüksek enflasyon varken ve emekliler 10 bin TL ile açlığa mahkum edilirken, Cumhurbaşkanı bu sorunları çözmek yerine yasama faaliyetleriyle ilgili politika komitelerini harekete geçirerek hazırladıkları yasa tasarılarını AK Parti Grubuna gönderiyor. Bugün Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 264 kişilik Grubu, Meclis’te yalnızca el kaldırıp indiren bir grup haline geldi. Konular tartışılırken kulislerde oturan ve görünüşünü kurtaran çok sayıda milletvekili, oy verme zamanı geldiğinde Genel Kurul’a geliyor. Yasanın kabul edilmesi gerekiyorsa kabul, önergenin reddedilmesi gerekiyorsa red şeklinde ellerini kaldırırlar ve başka bir şey yapmadan Genel Kurul’dan ayrılırlar.

“SİSİ BU ZULÜMDEN VAZGEÇMEK İÇİN HANGİ ADIMI ATTI VE SİZ MISIR İLE NORMALLEŞİYORSUNUZ”

Uluslararası ilişkilerde duyguya, kin ve düşmanlığa yer olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz ama Cumhurbaşkanının 2010’dan bu yana izlediği bir politika var. Türkiye, Mısır’ın 2020 yılına kadar NATO toplantılarına katılımını veto etti. 2020’den bu yana Mısır, görüşmelere başladı. NATO toplantılarına katılmak. BM toplantısında Sisi ve Erdoğan’ın baş başa masaya oturması istendiğinde Erdoğan, “Ben onurunu kaybetmiş bir lider değilim, onu meşrulaştıracak hiçbir adım atamam” dedi ve şunları söyledi: “Sayın Sisi ile verimli bir görüşme yapacağım.” ‘Bay’ dediğinizde Sisi, şehit Mursi’yi hiç düşünmedin mi? Mısır zindanlarında esaret altında, işkence altında tutulan Müslüman kardeşlerimizi hiç düşünmeyecek misiniz? O kirli eli hangi yüzle sıkacaksın? Sisi bu zulmden vazgeçmek için nasıl bir adım attı ve siz Mısır’la normalleşiyorsunuz? Zikzaklı dış politika adımlarınızı bu millete anlatmakla yükümlüsünüz. ‘Sisi mi, diğerleri mi?’ diyordun. Saadet ve Gelecek partisi üyeleri olarak 31 Mart’ta sandıkta Sisi ile birlikte olanlara gerekli cevabı vereceğiz. Güçlü ve bağımsız bir ekonominiz yoksa darbe ilan ettiğiniz kişiyi ziyaret etmek zorunda kalacaksınız. Dün komplocu onu ‘Bay’ ilan ederek Bugün.

“1 NİSAN İTİBARIYLA EKONOMİDE YÜKSEK ARTIŞLAR VE VERGİ ARTIŞLARIYLA BİRLİKTE KARŞILAŞACAĞIMIZ BİR SÜREÇTE HER ZAMAN BİRLİKTE DENEYİMLİYİZ”

İğneden ipliğe her şey yüzde 100’ün üzerinde artarken, vatandaşlarımızın maaşlarındaki enflasyon farkı artışları sözde yüzde 5 jestlerle hayırseverlik olarak sunuluyor. Bu filmin fragmanında, 1 Nisan’dan bu yana ekonominin bastırdığı yüksek fiyat artışları ve vergi artışlarıyla karşı karşıya kalacağımız bir süreci hep birlikte yaşıyoruz. Zaten bugün de Maliye Bakanlığı’nın birden fazla gayrimenkul sahibi kişilere ek vergi uygulayacağı konuşulmaya başlandı. Vergiyi tabana yaymak yerine tavana bakın. Türkiye’yi uğruna hediye ettiğiniz iş adamlarına bakın. “Bu ülkenin kamu kaynaklarını israf etmeden kullanırsanız vergiyi herkese adil bir şekilde dağıtırsınız.”

Kaynak: ANKA / Yeni

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu