Haber

ABD, Nijer’deki Askeri Darbenin İşbirliğini Tehlikeye Atabileceği Uyarısında Bulundu

YENİ ABD, Nijer’de askeri müdahalenin iki ülke arasındaki güvenlik ve diğer alanlardaki işbirliğini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, çevrimiçi bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı yönetimine yönelik tutuklama girişimlerinden ve ülkedeki gelişmelerden derin endişe duyduklarını belirten Kirby, tutuklu Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum ve ailesinin derhal ve sağ salim serbest bırakılması çağrılarını yineledi.

Ülkedeki durumu yakından izlemeye devam ettiklerini kaydeden Kirby, “ABD, Nijer’de yönetimi zorla ele geçirme ve anayasal düzeni bozmaya yönelik her türlü girişimi şiddetle kınıyor.” ifadesini kullandı.

Kirby, “Askeri bir darbe, Nijer’in bölgesel bir lider olarak otoritesini de baltalayacaktır” uyarısında bulundu. değerlendirmesini yaptı.

Kirby, demokratik olarak seçilmiş Başkan Bazum’un devrilmesinin, ABD’nin Nijer hükümeti ile demokratik normlara ve hukukun üstünlüğüne sürekli bağlılık üzerine kurulu “önemli işbirliklerini” de tehlikeye atacağı konusunda uyardı.

Öte yandan, gelişmelerle ilgili olarak “darbe” kelimesini kullanmayan Kirby, Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Orgeneral Omar Tchiani’nin devlet televizyonunda görevi devraldığına ilişkin açıklamasına ilişkin olarak diplomasiye hâlâ yer olduğuna inandığını söyledi. geçiş yönetimi

Bu diplomasinin sadece ABD ile değil, müttefikler ve Afrikalı ortaklarla da etkin bir şekilde yürütüldüğünü kaydeden Kirby, Nijer’deki yetkililerle irtibatı sürdürmek için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Nijer’de askeri darbe

Nijer’de 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı mensupları tarafından gözaltına alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, akşam saatlerinde televizyonda darbe açıklaması okuyarak yönetimi ele geçirdiklerini açıklamıştı.

Silahlı Kuvvetler de “güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesini önlemek ve Başkan Bazum ve ailesinin fiziki bütünlüğünü korumak için” darbeyi desteklediğini açıkladı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıl Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani, devlet televizyonunda geçiş yönetiminin başına geçtiğini duyurdu.

goleajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu