Yaşam

Antik Kentler En Parlak Zamanlarında Nasıl Görünürlerdi?

modern insan olarak ziyaret ettiğimiz veya fotoğraflarını gördüğümüz antik şehirlerin. o zamanlar yerler ne kadar etkileyici ve gelişmişti tam olarak anlamıyoruz. İşte bu yüzden o koca şehirleri kuran medeniyetlerin binlerce yıl önce yaşamış olmalarına rağmen ne kadar gelişmiş olduklarını anlayamayız.

Peki ya insanlık tarihinin en değerli şehirleri? Binlerce yıl önce neye benziyorlardı?Gelin birkaç dakikalığına zaman yolculuğuna çıkalım ve her şeyin saf insan gücü ve zekası ile inşa edildiği bu büyüleyici şehirlere daha yakından bakalım…

Küçük bir not: Geçmişin antik kentlerine ait görseller, tasvirlerle uyum içinde sanatçı çizimleri ve üç boyutlu animasyonlardan oluşmaktadır. Bu nedenle hepsinin birer temsil olduğu unutulmamalıdır.

Labirent benzeri bir saraya ev sahipliği yapan Knossos Antik Kenti

Knossos Antik Kenti, M.Ö. 2000’li yıllarda Minos Uygarlığına başkentlik yapmış Girit’te büyük bir antik kent ve saraydan oluşuyor. Her ne kadar sarayın tarihi 2000 yıllarına kadar dayanmakla birlikteKnossos bölgesinde MÖ 7000’den kalma birçok yaşam kalıntısı var.

Uzun yıllar büyük bir yaşam alanı olarak kalmış bu antik kent ve en önemli yapısı olan devasa saray, MÖ 1100 yıllarında terk edildiği sanılmaktadır. Bu arada sarayın depremler nedeniyle yıkıldığı ve yeniden yapıldığı sanılıyor. Kuzeyden güneye 5 kilometre, doğudan batıya 3 kilometrelik bir alana yayılan geniş bir alanda yerleşimler var. Saray 14.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor…

Öncelikle sarayın ve şehrin şimdi nasıl göründüğüne bir bakalım;

Knossos, heybetli sarayı ve özenli mimarisiyle daha önce böyle görünüyordu;

Onlarca yıldır dünyanın en büyük şehri olan Ninova

Ninova uzun yıllar Asurluların başkenti olmuş ve bu yıllarda sadece Asurluların değil dünyanın da en büyük şehirlerinden biri haline gelmiştir. MÖ 7000’e kadarYerleşim izlerinin bulunduğu bölgede kent M.Ö. 2900’den itibaren gelişmeye ve bölgedeki etkisini artırmaya başlamıştır.

Ancak kentin temel evresi, MÖ 700 civarında başladı. Kent bu dönemde büyük meydanlar ve bulvarlarla genişlemiştir. 12 km uzunluğundaki surlarla çevrili Ninova şehrinin içinde devasa bir saray ve yaşam alanları bulunuyordu. Ayrıca şehrin öne çıkan yapılarının ortasına tonlarca ağırlığındaki dev heykeller yerleştirildi.

Ne yazık ki şehrin duvarları ve kapıları IŞİD tarafından yıkıldı… Ama ondan önce şöyle görünüyorlardı;

20 metreyi aşan duvarları, devasa kapıları, tonlarca ağırlığa sahip dev heykelleri ve büyük meydanlarıyla bu şehrin geçmişte böyle göründüğü sanılıyor…

Bir zamanlar büyük bir liman kenti olan; sen

Şu anda kurak topraklarda hiçliğin ortasında bir konumda olmasına rağmen, Ur, MÖ 6000’den beri yaşam izleri bulunmuştur. ve Basra Körfezi’ne şimdi olduğundan çok daha yakın bir bölgede büyüyüp gelişen bir antik kent. MÖ 3800’den itibaren büyüyen şehir, Mezopotamya’nın ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Bugün Irak’ın sonunda yer alan Ur’un en belirgin yapısının M.Ö. 2047-2030 yılları arasında yapıldığı sanılıyor. dev zigurat. Zigguratlar, tepesi teraslı, piramitleri andıran büyük tapınak kuleleridir ve Mezopotamya’da MÖ 4000’den beri görülmektedir. Bunun dışında 71.000 metrekarelik bir alanı kaplayan şehirde çok sayıda kerpiç konut bulunuyor.

III, bir Sümer hanedanı. Ur Hanedanlığı döneminde kral Ur-Nammu tarafından geliştirilen şehir, bölgelere bölünmüştü; Bir mahallede tüccarların, diğer mahallede zanaatkarların yaşadığı sanılmaktadır. Ayrıca kentte zigurat dışında farklı tapınaklar, gelişmiş sulama sistemleri Taşkınları önleyecek yapıların olduğu biliniyor. Hammurabi Kanunları’ndan yaklaşık 300 yıl önce bilinen en eski kanunlar olan Ur-Nammu Kanunları, o dönemde İstanbul’da da bulunmuş ve Ur Hanedanlığı hakkında değerli bilgiler içermektedir.

Ne yazık ki, bugün birçok kez restore edilen Ziggurat ve birkaç kerpiç konut dışında Ur şehrinden geriye hiçbir şey kalmadı;

Ur geçmişte bereketli toprakların ortasında büyük ve kalabalık bir liman kentiydi.

Efsanevi Asma Bahçeleri ile Mezopotamya’nın en büyük şehirlerinden biri; Babil

MÖ 1800 sonlarında kurulan ve Babil İmparatorluğu’nun başkenti olan Babil; Mezopotamya’nın en büyük şehirlerinden biriydi. Şehrin aydınlık günlerinde dünyanın en büyük şehridir ; Hatta 200 bini aşan nüfusu ile o dönemde bu kadar kalabalıklaşan ilk şehir olduğu sanılıyor.

Ama elbette çoğumuz Babylon’u ünlü ve efsanevi Asma Bahçeleri ile tanıyoruz. Fırat Nehri’nin iki yakasına kurulmuş. ve 9 km²’lik bir alanı kaplıyordu, bir zigurat, ünlü Babil Kulesi, Asma Bahçeler, kampüsler, büyük meydanlar ve sokaklar vardı. Asma Bahçeler konusu ise oldukça tartışmalı. Uzmanlar ünlü Asma Bahçelerin iddia edildiği gibi Babil’de değil, yukarıda adı geçen bir başka Mezopotamya şehri olan Nineveh’de olduğunu öne sürüyor…

Babil, bugün restore edilmiş bazı duvar, konut ve kapı kalıntılarından oluşur;

Babil binlerce yıl önce böyle bir şehirdi;

Eski Mısır’ın büyük başkenti Memphis

3100 yıllarında, uzun yıllar kurulduğu sanılmaktadır. Antik Mısır’ın başkentiBu büyük ve görkemli şehir, günümüze kadar ulaşan piramitleri, dev heykelleri ve harabeleri ile hala dikkat çekicidir.

Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kent, bundan binlerce yıl önce inşa edilmiş. Eski Krallık’ta kurulduNil Deltası’nın ağzındaki kritik konumu ile önemli bir şehir olarak varlığını uzun yıllar sürdürmüştür.

Kentin kalıntıları bugün kilometrelerce uzanan bir alanda açık hava müzesi olarak sergileniyor;

Şehir, Antik Mısır’ın büyük başkentiyken girişindeki altın tepeli sütunları, ünlü devasa beyaz duvarları ve dev heykelleriyle göz kamaştırıyordu;

Ülkemizin en etkileyici antik kentlerinden biri olan Bergama (Pergamon)

İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan Pergamon Akropolü, MÖ 700’den beri yerleşim izlerine ulaşılsa da büyük bir şehir olarak kabul ediliyor. MÖ 281-133 ortalarında Bergama Krallığı’nın başkentibüyük ölçüde ne zaman inşa edildi ve geliştirildi

Günümüzde hala birçok yapının izlerinin görüldüğü bölge, özellikle Sağlığın yaratıcısı Asklepios adına yapılan eski tedavi merkeziDevasa kütüphanesi ve antik tiyatrosuyla dikkat çekiyor.

Bergama Akropolü bugün böyle görünüyor;

Şehir bir zamanlar şimdi olduğu kadar etkileyiciydi;

Kütüphanesi ve dev antik tiyatrosuyla ülkemizden bir antik kent daha; Efes Antik Kenti

Yine İzmir sınırları içinde yer alan Efes Antik Kenti, ülkemizin belki de en ünlü antik kentlerinden biridir. Oldukça geniş bir alana yayılan kentte devasa bir kütüphane bulunuyor. Celsus Kütüphanesi,24 bin kişilik kapasitesi ve kendine has atmosferi, antik tiyatrosu ve o dönemde bir liman kenti olmasıyla kritik konumunu uzun yıllar korumuştur.

Bugün şehrin büyük bir kısmı restore edilmiş binaları ve harabeleriyle etkileyici bir soy serveti sunuyor. İon Birliği’ne üye on iki şehirden biri olan şehir, aynı zamanda Hristiyanlar için de değerli bir yerdi. Meryem Ana Kilisesibölgeyi bugün bile özel bir konuma getirmektedir.

Kent bugün hâlâ etkileyici bir atmosfer sunuyor;

Şehir eskisinden çok daha renkliydi;

Peki sen hangisinde yaşamak isterdin?

haber-silivri.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu