Yaşam

Önemli Olan İşlev! Bilim İnsanları 8,8 Milyar Işıkyılı Uzakta 21 Santimetre Radyo Sinyali Saptadı

Bilim adamları, yıldızları ve gezegenleri oluşturan hidrojenin izini sürmeye devam ediyor. Elementle ilgili bir sinyal daha önce 4,4 milyar ışıkyılı uzaklıktan tespit edilmişti. Yeni sinyal ile bu mesafe ikiye katlandı. Sinyalin 21 santimetrelik bir ışık dalgasından alındığı bildirildi.

Astronomlar hidrojen sinyalini 8,8 milyar ışıkyılı uzaklıkta tespit ettiler.

Independent Türkçe’den Çağla Üren’in derlediği habere göreHindistan’daki Dev Metre-Dalga Radyo Teleskopu (GMRT) ile gözlem yapan araştırmacılar, şimdiye kadarki en uzak noktada nötr ve atomik hidrojenin sinyalini yakaladılar.

Sinyalin yeniden inceleme süresi 8,8 milyar yıl olarak belirlendi. Bu, ışığın yayılmasından teleskopun algılayabileceği kadar ilerlemesine kadar geçen sürenin 8,8 milyar yıl olduğu anlamına gelir.

Bu sinyaller sayesinde araştırmacılar evrenin ilk zamanları hakkında fikir sahibi olurlar.

Çünkü bu ışık sinyali yayılmaya başladığında dünya sadece 5 milyar yaşındaydı.

Kanada’daki McGill Üniversitesi’nden kozmolog Arnab Chakraborty, “Şimdiye kadar, bu özel sinyali yalnızca yakındaki bir galaksiden yakalamak mümkündü” dedi.

“Bu yüzden bilgimizi Dünya’ya daha yakın galaksilerle sınırladık.”

Bilim adamlarına göre atomik hidrojenin yaydığı radyo sinyali 21 santimetre uzunluğunda bir ışık dalgasıdır.

Bu tür dalgalar çok enerjik olmadığından ışık da ağır değildir. Bu, uzaktan tespit edilmelerini zorlaştırır. Önceki rekor sadece 4,4 milyar yıldı. 21 santimetrelik emisyon hattı, GMRT tarafından yakalanmadan önce kat ettiği büyük mesafe nedeniyle 48 santimetreye kadar uzatıldı. Buna ışığın kırmızıya kayması denir.

Ekip, bu sinyalin SDSSJ0826+5630 adlı uzak bir galaksiden geldiğini tespit etti. Galakside yeni yıldızların oluşmaya devam ettiği tespit edildi. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society bilimsel dergisinde yayınlanan bulgular, kendi galaksimiz olan Samanyolu’nun ilk zamanlarda nasıl olduğu hakkında değerli bilgiler sağlayacak.

haber-cay.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu