Ekonomi

Nidec, Çin elektrikli araç pazarındaki sıkıntıların ortasında kar görünümünü düşürdü

Japon elektrikli motor üreticisi Nidec Corp, Çin’in elektrikli araç (EV) sektöründe artan rekabet ve belirsiz talebi gerekçe göstererek 31 Mart’ta sona eren mali yıl için faaliyet karı tahminini %18 aşağı yönlü revize etti. Kyoto merkezli şirket, LSEG tarafından derlenen 219,7 milyar yenlik ortalama analist tahminine göre önemli ölçüde düşüşle 180 milyar yen (1,22 milyar dolar) işletme karı bekliyor.

Şirketin elektrikli bir aracın dişli, motor ve güç kontrol elektroniklerini entegre eden e-aks çekiş motoru işi, giderek artan zorluklarla karşı karşıya. Bunlar arasında fiyat savaşı ve Çin’deki elektrikli araç alıcılarına yönelik maliyetleri düşürme ve sübvansiyonları azaltma ihtiyacı yer alıyor. Revize edilen tahmin, parça üreticilerinin dünyanın en büyük otomobil pazarında karşılaştığı zorlukların altını çiziyor.

Iwai Cosmo Securities’in kıdemli analisti Kazuyoshi Saito, Nidec’in e-aks çekiş motoru işinin toparlanmasının beklenenden daha uzun sürebileceğini belirtti. Saito, Nidec’in Çin pazarına olan önemli bağımlılığının, şirketin hayatta kalabilmesi için stratejide önemli bir değişiklik gerektirebileceğine dikkat çekti.

Nidec’in başkanı ve kurucusu Shigenobu Nagamori, düzenlediği basın toplantısında endişelerini dile getirerek, şirketin ikinci nesil motorunu üretmeye başladığında Çin’deki fiyatların beklentilerin altına düştüğünü belirtti. Elli yıldır şirketin başında olan Nagamori, bunun rakipler ve müşteriler de dahil olmak üzere tüm tarafların kârsız olduğu bir iş durumuyla ilgili ilk deneyimi olduğunu söyledi.

Bu sıkıntıları gidermek için Nidec, motor işini yeniden yapılandırmayı amaçlayan tek seferlik maliyetlere 40 milyar yen kadar harcama yapmayı planlıyor. Stratejiler arasında kârsız siparişlerin azaltılması ve yerel ürün geliştirme ve tedarik konularına odaklanılması yer alıyor.

Zorlu görünüme rağmen Nidec, üçüncü çeyrek faaliyet kârının geçen yılın aynı dönemindeki 28,0 milyar yenden neredeyse ikiye katlanarak 53,6 milyar yen’e çıktığını bildirdi. Ancak bu rakam, LSEG anketine katılan analistlerin ortalama 55,6 milyar yenlik iddiasının altındaydı.

Nidec, önümüzdeki ay açıklanacak olan ve dört yıl içinde Nagamori’nin yerine başkan olarak geçmesi beklenen yeni liderini seçme sürecinde. Şirket geçen Mart ayında bu pozisyon için beş aday belirledi.

Mali rakamlarda kullanılan döviz kuru 1 ABD doları 147,9500 yendir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

sancaktepe-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu