Haber

Müzeyyen Şevkin, Fay Kanunu Teklifini TBMM’ye Yeniden Sundu: “Bu Bölgenin Kesinlikle Yapı Yasak Bölgesi İlan Edilmesi Lazım”

CHP Adana Milletvekili ve yüksek jeoloji mühendisi Müzeyyen Şevkin, 2021’de AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilen Fay Kanunu Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Şevkin, “Bugün 24 ilimiz, 500’den fazla köyümüz, 100’den fazla ilçemiz doğrudan fay zonları üzerinde bulunuyor. Bu fay zonları bilimsel olarak incelenmeli, bu zonlar paleosismik jeolojik veriler ve mikro-işlemler yapılarak imar planlarında işlenmelidir. İmar çalışmaları yapılmalı ve bu bölge kesinlikle belirlenmeli. Bina yasak bölge ilan edilmeli” dedi.

2020 yılında Müzeyyen Şevkin tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ve ‘Kusur Kanunu’ olarak bilinen 7296 sayılı Kanun Teklifi 2021 yılında görüşülmüş ancak AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkım ve can kaybına neden olan depremin ardından Şevkin, söz konusu kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

Müzeyyen Şevkin bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“6 Şubat 2023 tarihinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ülkemizde afete neden oldu. 40 bine yakın insanımızı kaybettik, 100 bine yakın bina hasar gördü, 100 milyara yakın ekonomik kayıp var. Geri getirmek mümkün değil. herhangi bir şekilde can kaybı.Bilim adamlarının uyardığı şok etkisi yarattı.11 ilimizde ağır tahribata yol açtı.2020 yılında Arıza Kanununun yasalaşması ve Afet Kanununun uygulanmasına ilişkin kanun tasarısını TBMM’ye sundum, 1959’da yasalaşan bugünün şartlarına 2021’de TBMM’ye geldi ve ne yazık ki AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

“BU BÖLGE KESİNLİKLE İNŞAAT YASAKLI BÖLGE OLARAK İLAN EDİLMELİDİR”

Bu siyasi bir meseledir. Siyasetin dışında aklın ve bilimin öncelik vermesi gereken bir konudur. Bugün 24 ilimiz, 500’den fazla köyümüz ve 100’den fazla ilçemiz doğrudan fay zonları üzerindedir. Bu fay zonları bilimsel olarak incelenmelidir. Paleosismik jeolojik veriler ve mikrobölgeleme çalışmaları yapılmalı ve bu zonlar imar planlarında işlenmeli ve bu alan sit alanı ilan edilmelidir. Can kayıplarını önleyebiliriz, maddi kayıpları önleyebiliriz. Bu Hata Kanununun bir an önce hayata geçmesini ve TBMM’de kabul edilmesini temenni ediyorum. Ben bu tasarıyı ikinci kez yeniden TBMM’ye sundum. İnşallah bu kanun teklifimizi de şanlı Meclisimiz kabul eder, aklın ve bilimin öncülüğünde depreme karşı can kaybını önleyemesek de en aza indirecek değerleri benimseriz. Yüce milletimizin başı sağolsun.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu