Ekonomi

Hindistan tahvil endeksine dahil edildikten sonra yabancı fon akışları konusunda alarmda

Hindistan, yakın zamanda JPMorgan’ın gelişen piyasa borç endeksine dahil olmasının ardından yabancı fonların hareketlerini yakından izlemeye hazırlanıyor. Hükümet, piyasalara hızla girip çıkan kısa vadeli sermaye anlamına gelen ‘sıcak para’nın döviz ve tahvil piyasası istikrarını etkilemesinden kaynaklanabilecek olası dalgalanmaların önlenmesi için gerekli önlemleri almayı planladığını belirtti.

Maliye Bakanlığı üst düzey yetkilisi TV Somanathan, hükümetin piyasa istikrarını korumaya odaklandığını vurguladı. “İzlemeye devam edeceğiz. Gerektiğinde adımlar atılacak.” diyen Somanathan, çıkışların sınırsız kalmasını sağlarken sistematik olmayan girişleri önleme konusundaki kararlılığının altını çizdi. Yetkili, bu aşamada belirli önlemlere ilişkin herhangi bir gündelik tartışmanın “varsayımsal” olduğunu belirtti.

JPMorgan’ın geçen yıl Haziran ayından itibaren Devlet Tahvili Endeksi-Gelişen Piyasalar listesine Hindistan tahvillerini dahil etme kararının yaklaşık 23 milyar dolarlık ek giriş getirmesi bekleniyor. Bu beklenen hamle, Hindistan devlet tahvillerine yapılan yabancı yatırımlarda halihazırda bir artışa yol açtı; yatırımcılar tarafından son üç ayda satın alınan 5,37 milyar dolar değerindeki menkul kıymetler var.

Somanathan ayrıca endeks yatırımcılarının genellikle daha uzun vadeli olmasına rağmen pasif yatırım stratejilerinin, çıkışlarının her zaman Hindistan’daki gerçek ekonomik koşullarla uyumlu olmayabileceği anlamına geldiğini belirtti.

Hükümet borçlanması konusunda Somanathan, Hindistan’ın 2024/25 mali yılında bir önceki yılın seviyesini yansıtacak şekilde yaklaşık 200 milyar rupi tutarında yeşil devlet tahvili ihraç edebileceğini duyurdu. Ancak bu konuyla ilgili nihai karar henüz verilmedi. Hindistan’ın geçen mali yılda ilk devlet yeşil tahvillerini piyasaya sürmesi dikkat çekicidir.

Hükümet geçen hafta aldığı sürpriz bir kararla gelecek mali yıl için brüt borçlanma hedefini 14,13 trilyon rupiye düşürürken, mali açık hedefini gayri safi yurtiçi hasılanın %5,1’i olarak belirledi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu