Haber

Avusturya’da yapılacak AGİT toplantısına ilişkin “Rus heyeti” gerilimi

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT PA) Parlamenterler Asamblesi üyesi 20 ülkeden 80 diplomatın, Rusya heyetinin 2013’ün yıldönümünde Viyana’da yapılacak AGİT PA toplantısına katılmasının engellenmesi talebi Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş, uluslararası anlaşmalar temelinde Avusturya makamları tarafından kabul edildi. olumlu karşılanmadı.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, savaşın başladığı 24 Şubat’ta yaklaşık 80 yıldır yapılacak yıllık toplantıya Rus heyetinin katılmasını engellemek için Avusturya makamlarına yazılan yazıyla ilgili ülke basınında çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda da dahil olmak üzere 20 AGİT PA üye ülkesinden diplomatlar. kurmak.

Açıklamada, “Söz konusu diplomatların Avusturyalı yetkililerden Rus heyetine vize verilmemesini talep ettikleri ve böyle bir durumun savaşın başlamasında provokasyon olarak görülebileceği” belirtildi.

23-24 Şubat tarihlerinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacak AGİT PA Toplantısı’nın taraf heyetlerinin uluslararası anlaşmalar doğrultusunda vize vermelerinin zorunlu olduğuna işaret edilen açıklamada, söz konusu görüşme Avusturya hükümeti tarafından değil AGİT tarafından yapılmış ve bu talep AGİT tarafından yapılmıştır. Uluslararası bir bakış açısıyla değil, uluslararası hukuk çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Van der Bellen de Rus heyetinin engellenmesi fikrinden hoşlanmadığını belirterek, “Bu tür köprülerin yıkılmasına isteyerek veya istemeyerek izin verirseniz bir gün pişman olacaksınız çünkü o köprüler yıkılacak. gelecekte tekrar gerekli.” söz konusu.

Avusturya’da görev yapan dört Rus diplomattan, “diplomatlık statülerine aykırı hareket ettikleri” gerekçesiyle 8 Şubat’a kadar ülkeyi terk etmeleri istendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu