Ekonomi

‘Asgari ücrete hedeflenen enflasyona uygun artış’ tartışması

Asgari fiyat konusunda kamuoyunda ilk değerlendirmeler yapılmaya başlanırken, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in sözleri yeni bir tartışmanın kapısını açtı.

Bloomberg HT yayınına katılan Avdagiç, asgari fiyat artışının gerçek enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre yapılması gerektiğini söylerken, ekonomistler bu konuda paylaşımda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, değerlendirmesinde emeğin milli gelirdeki payına vurgu yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işçilik ödemelerinin brüt katma değer içindeki payı 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 34,3’e geriledi.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak da konuyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Gürkaynak, yaptığı paylaşımda” dedi.)

Benzer bir yorum Ekonomist Haluk Bürümcekçi’den de geldi. Bürümcekçi, “İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yılsonunda belirlenecek taban fiyatın OVP’de hedeflenen enflasyon oranı kadar artırılması gerektiğini söyledi. Teklifindeki ürünlerin fiyatlarını artıracak mı?” OVP’ye paralel olarak kendi şirketiniz mi var?” söz konusu.

Avdagiç’in taban fiyata ilişkin açıklamaları

Hizmet İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği ‘Hizmet İhracatı Şampiyonları’ ödül töreninde Bloomberg HT’ye konuşan İstanbul Ticaret Odası ve Hizmet İhracatçıları Birliği Lideri Şekib Avdagiç, asgari fiyatla ilgili olarak, “Türkiye’de işletmelerin ciddi bir personel sıkıntısı var. Önümüzdeki dönemde işten çıkarma veya işten çıkarma olmayacak.” “Alımlarda bir durgunluk dönemi yaşanacağını düşünmüyorum. Minimum fiyatın mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon dikkate alınarak oluşturulan istikrarı bozmayacak şekilde belirlenmesi gerekiyor. Bu alanda kararlar gidişatın hem piyasanın istikrarını hem de çalışanların beklentilerini bozmayacak şekilde yapılması gerekiyor.”

Orta Vadeli Programa (OVP) göre enflasyonun 2023 sonunda yüzde 65, 2024 sonunda yüzde 33, 2025 sonunda yüzde 15,2 ve 2026 sonunda yüzde 8,5 olması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu