Ekonomi

Yeni CSRC şefinin iyimserliği artırmasıyla Çin hisse senetleri yükseliyor

Çin hisse senetleri önemli bir toparlanma yaşıyor; birinci sınıf CSI 300 Endeksi geçen hafta ulaştığı beş yılın en düşük seviyesinden uzaklaşıyor. Yükseliş, Perşembe günü Çin’in piyasa düzenleyici kurumunda liderlik değişikliğinin duyurulmasının ardından art arda dördüncü kazanç gününe işaret etti. Yatırımcılar bunun borsa için ek destek tedbirlerine yol açabileceğinden umutlu.

Çin hükümeti, Şanghay Menkul Kıymetler Borsası’nda geçmişi olan kıdemli bir menkul kıymetler düzenleyicisi olan Wu Qing’i Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun (CSRC) yeni başkanı olarak atadı. Wu, piyasa suiistimallerine karşı sert duruşuyla tanınıyor. Hareket, devlet alıcılarının müdahaleleri ve devlet fonu Central Huijin Investment’ın borsada işlem gören fonlara (ETF’ler) artan yatırımları da dahil olmak üzere, hükümetin piyasayı istikrara kavuşturmaya yönelik daha geniş çabalarının bir parçası olarak geliyor.

Bu çabalara rağmen Çin ekonomisi, son enflasyon verilerinin de gösterdiği gibi zorluklarla karşı karşıya. Çin’de tüketici fiyatları Ocak ayından itibaren üst üste dördüncü ayda da düşerken, üretici fiyatlarının da gerilemesi, ekonomik toparlanmanın kırılgan olduğuna işaret ediyor.

Borsayı korumak için bu yıl uygulamaya konulan, aracı kurumların hisse borç almasının askıya alınması ve marj kredilerinin ve diğer türevlerin sınırlandırılması gibi düzenleyici önlemlerin etkisi sınırlı oldu. Ancak Şangay Bileşik Endeksi Perşembe günü %0,7 ve hafta boyunca %4’ten fazla artmasına rağmen yıllık bazda %4 düştü.

Döviz piyasalarında Çin Halk Bankası, yuan için orta nokta oranını piyasa tahminlerinden daha güçlü bir şekilde ABD doları başına 7,1063 olarak belirledi. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından karadaki yuan dolar başına 7,1927 seviyesinde işlem görürken, denizaşırı yuan %0,1 artışla dolar başına 7,2045’e yükseldi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu