İş

X, kullanıcıların biyometrik verilerini toplayacak: ‘Dikkatli olmak lazım’

Eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X, gizlilik politikasını güncelleme çerçevesinde kullanıcıları hakkında biyometrik bilgiler toplayacak.

Bir süredir basında çıkan haberlere göre milyarder işadamı Elon Musk’un sahibi olduğu X Corp’un, mayıs ayında Laskie adında bir teknoloji işe alım hizmeti satın aldığına dair spekülasyonlar vardı. Böylece Musk, o zamanlar Twitter olarak bilinen Twitter’ı geçen yıl 44 milyar dolara satın aldığından bu yana ilk kez bir şirketi devraldı.

X’TEN YENİ GİZLİLİK POLİTİKASI: 29 EYLÜL’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Şirketin yeni gizlilik politikası da 29 Eylül’de yürürlüğe girecek. Yeni politikada, kişisel bilgilerinizi (çalışma geçmişiniz, eğitim geçmişiniz, istihdam tercihleriniz, becerileriniz, iş arama faaliyetleriniz vb. gibi) potansiyel önerilerde bulunmak için kullanacağız. iş başvurularını size özel olarak sunmak, bir işe başvurduğunuzda bunu işverenlerle paylaşmak, işe alım görevlilerinin potansiyel adayları bulmasını sağlamak ve size daha anlamlı reklamlar göstermesini sağlamak. ) toplayıp kullanabiliriz.”

Peki bu politika kullanıcılar açısından sorun yaratacak mı? St Louis’deki Washington Üniversitesi’nde veri bilimi uygulamaları profesörü Liberty Vittert, bu hareketin X’in “kullanıcılar için daha amaçlı ve bireysel deneyimler yaratma” girişimi ve LinkedIn gibi rakip platformlarla uyumlu olduğunu söyledi. Ancak Vittert, bu değişikliğin kullanıcıların ‘kesinlikle dikkat etmesi gereken’ bir durum olduğunu belirtti.

‘X, PREMIUM KULLANICILAR İÇİN MEVCUT OLACAK’

Vittert’e göre işverenler işe alım öncesinde tweet’leri, retweet’leri veya takip edilen hesapları kötüye kullanabilir. Öte yandan teknoloji etiği araştırmacısı Dr. Stephanie Hare ise şirketin bu adımının ‘sizin rızanız dahi olsa devasa bir veri toplama süreci’ olduğunu söylüyor ve bu adımın rahatsız edici olduğunu düşünmüyor. Zorunlu olmadığından kullanıcıların sivil özgürlükleri açısından.

X’e göre, bir kişinin yüz taraması veya parmak izi gibi fiziksel özelliklerine ilişkin verileri kapsayan bir terim olan biyometrik verilerin toplanması,

ŞİRKET YENİ POLİTİKASI HAKKINDA NE DİYOR?

Şirket BBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “X, bir doğrulama katmanı eklemek için resmi kimliklerini bir selfie ile sağlama seçeneğini sunacak. Biyometrik bilgiler, eşleştirme amacıyla hem kimlik kartından hem de selfie’den çekilebilir. Bu, kullanıcıların isterlerse resmi kimliklerini işlemelerine ve bir hesabın söz konusu kişiye bağlanmasına olanak tanıyacak.” “Bu, dahil olduğumuzu doğrulamamıza yardımcı olacak. Bu aynı zamanda platformun başka bir kişinin kimliğine bürünme girişimleriyle mücadele etmesine ve platformu daha güvenilir hale getirmesine yardımcı olacak.”

Şirket sahibi Elon Musk, X’in kullanıcılara görüntülü ve sesli görüşme yapma seçeneği sunma planlarını da yineledi. Özelliğin ‘iOS, Android, Mac ve PC’de çalıştığını’ ve telefon numarasına gerek olmayacağını söyledi. Musk, “X güçlü bir küresel adres defteridir” dedi. Ancak yeni özelliğin ne zaman kullanıma sunulacağı konusunda herhangi bir tarih verilmedi.

Musk’ın dönüşüm hırsları var (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu