Haber

Uzmanlardan Trabzon’un Beşirli mahallesi için Nurdağı benzetmesi

Uzmanlardan Trabzon’un Beşirli mahallesi için Nurdağı benzetmesi

prof. Ahmet Can Altunışık: “Trabzon’un Beşirli İlçesi’ndeki çukur döşeme ile ilgili durum, depremde yıkılan Gaziantep’in Nurdağ ilçesinde gördüğümüz manzarayla birebir aynı”

“Deprem sonrası göçmelerin en önemli sebepleri yetersiz beton kalitesi, yetersiz donatı, binalarımızda kullanılan taşıyıcı sistemin asmolen döşemeleridir”

TRABZON’da 6 Şubat’ta meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan ve yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremlerin ardından beton kalitesinin yetersiz olduğu ortaya çıktı. , yetersiz donatı ve binalarda kullanılan dolgu sistemi afetin boyutunu artırmıştır. Depremin etkilediği 10 ilde günlerce görev yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. örnek.

Türkiye’de yıllardır tartışma konusu olan kavun kullanımı, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yeniden gündeme geldi. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan yıkıcı sarsıntılardan etkilenen 10 ilde akademisyenler tarafından yapılan çalışmada, yetersiz beton kalitesi, yetersiz donatı ve binalarda kullanılan dolgu sisteminin asmolenlerle doldurulduğu belirlendi. Depremin ikinci gününde 15 kişilik ekiple bölgeye giderek binlerce binada incelemelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Can Altunışık, Gaziantep’in Nurdağ ilçesinde gördükleri manzaranın, Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Beşirli Mahallesi’ndeki konutların durumunu yansıttığını belirtti.

“Nurdağ ilçesinde gördüğümüz manzara, Beşirli’deki evlerin durumunu birebir yansıtıyor”

2018 Türk yapı titreşim yönetmeliğinde asmolenlerle ilgili çok fazla kısıtlayıcı konu olduğunu belirten Altunışık, “Deprem sonrası çökmelerin ana sebeplerini sayarsak en değerli sebeplerden biri yetersiz beton kalitesi, yetersiz donatı, dolgu Binalarımızda kullanılan sistem asmolen dolguludur.Özellikle binalarımızın alt katlarında.Bina alt katlarında yer alan dükkan katlarında perde ve zemin koşulları yetersizdir.Gaziantep ili Nurdağ ilçesinde gördüğümüz manzara özellikle Asmolen ile ilgili olarak bölgemizdeki özellikle Beşirli bölgesindeki konutların durumunu yansıtmaktadır.Binalarımızın alt katlarında etrafı camla çevrili yüksek katlı mağaza katlarımız bulunmakta ve bu mağaza katlarından sonra binalarımız bir bütündür. .Yani hakikat kenarlara doğru çıkıntı yapar ve daha büyük bir mantar gibi büyümeye devam eder.Bu formdaki yapılarda kolonları birbirine bağlayan kirişlerin odalardan geçmemesi için birlikte yapılması gerekir. rijitliği yüksek alışılagelmiş derin kirişler yerine düz kiriş dediğimiz içi boş kirişler ile. Bu aynı zamanda binaya oldukça yük bindirmektedir. Bir bina ne kadar ağırsa, sarsıntılar sırasında o kadar fazla kuvvet alır ve rastgele bir yatay kuvvet altında binanın rijitliğinin düşük olması nedeniyle büyük ölçüde yıkım meydana geldiğini görüyoruz. Bu nedenle 2018 Türkiye deprem yönetmeliğinde asmolenlerimiz ile ilgili çok fazla kısıtlayıcı madde bulunmaktadır. Ancak mühendislerimiz bunları ortadan kaldırmak için daha fazla içi boş blok kullanmakta ısrar ediyor. Asmolen ile ilgili bu unsurları bir an önce daha da elzem hale getirmeliyiz ve artık satik proje aşamasında asmolenden kaçınılmasının özellikle titreşim bölgelerinin yoğun olduğu yerlerde depreme dayanıklı yapı tasarımında çok değerli bir parametre olduğunu düşünüyoruz. ve ivmelerin yüksek olduğu yerlerde” dedi.

“Pencerelerle birlikte galeriye dönüşen yerlere acilen soruşturma açılmalı”

Prof. Etrafında pencereleri yıkılmış bir galeri varsa acilen incelemeye ihtiyaç vardır.Çünkü binalarımızın özellikle bu katlardan dolayı yıkıldığını gördüğümüz için sistemler uygulanabilir.

“Bölge korozyon için haritalansın”

Bölgenin korozyon haritasının çıkarılması gerektiğine dikkati çeken Altunışık, “Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde bodrumlu tüm yapılarda korozyon bizim için çok değerli bir faktör. Korozyon ne demek? Kolonlardaki demir” Binamız suyu emdiği için yapısal özelliğini kaybediyor.Artık öyle bir noktaya geliyor ki “20-30 yıllık binalarda betonun kabuğunu açtığınız zaman donatıyı el ile kıracak noktaya geliyorsunuz. . Özellikle bodrum katlarda bu bölgenin korozyonunun haritalanmasının ve gerekli görülürse bodrum katlar başta olmak üzere bu alanlara donatı yerleştirilmesinin çok değerli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İçi boş zemin döşeme nedir?

Bir tuğla çeşidi olan içi boş tuğla, tavan tuğlası veya zemin tuğlası olarak da adlandırılır. Düz tavan elde etmek için yapılmıştır. Ayrıca ses yalıtımı sağlar ve kirişli döşemeye göre duvarlarda veya zeminlerde daha az çıkıntıya neden olur. Kalıp kadrolaması da kolaydır ve kalıp maliyeti düşüktür. İçi boş zemin; Döşemelerin ana çerçeve kirişlerinden daha dar kirişlerle tek taraflı veya çift taraflı maksimum 70 cm aralıklarla bölünmesi ve bu kirişlerin ortasındaki boşlukların çeşitli hafif dolgu malzemeleri ile doldurulmasıyla oluşturulan döşeme sistemine boşluklu döşeme levhası denir. .

sandikli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu