Haber

Tunus’ta muhalefet 10 Aralık’ta başkentte gösteri yapacak

Tunus’ta Ulusal Kurtuluş Cephesi, Başkan Kays Said’e karşı çıkan tüm partilerin 10 Aralık’ta başkent Tunus’ta gösteri düzenleyeceğini duyurdu.

Emel Partisi Siyasi Komite Lideri ve Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin kurucusu Ahmed Necib el-Şebbi, Cephe’nin Facebook sayfasında yayınladığı videoda konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Shabbi, Cumhurbaşkanı Kays Said’e muhalif farklı muhalefet partilerinin 10 Aralık Cumartesi günü başkent Tunus’ta “defolun” sloganıyla sokaklara dökülerek Habib Burgiba Caddesi’nde toplanacağını bildirdi.

Tunus’un kuzeybatısındaki Kaf kentinde toplanma hakkının engellendiğini belirten Shabbi, bunun hükümetin özgürlüklerin varlığından bahseden ama yerine getirmeyen ikili bir söylemi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Tunus’ta muhaliflerin oluşmaya başladığına dikkati çeken Shabbi, “Ortak bir zemin arayışındalar. Sloganlarla, sorunları ve hedefleri belirleyerek bir araya geldiklerinde meydanlarda da buluşacaklardır” dedi. terimleri kullandı.

Tunuslu yetkililer, Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin Kaf kentinde toplanma hakkının reddedildiği iddialarına ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Shabbi liderliğinde 31 Mayıs’ta kurulan Ulusal Kurtuluş Cephesi, ülkenin önde gelen partilerinden Ennahda Hareketi, Tunus’un Kalbi, Onur Koalisyonu, Tunus İrade Hareketi ve Amal Partisi’nin yanı sıra parti tarafından da destekleniyor. Darbeye Karşı Vatandaş Girişimi ve bağımsız siyasetçiler.

Tunus’ta siyasi kriz

Tunus Devlet Başkanı Kays Said’in 25 Temmuz 2021’de açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir nevi “istisnai durum” oluşmasına yol açtı.

Meclisin çalışmalarını donduran ve dokunulmazlığı kaldıran Said, 22 Eylül 2021’de yeni KHK’larla yetkilerini genişletti ve yürütmeyi tamamen kendisine bağladı.

13 Aralık 2021’de açıklanan “siyasi krizden çıkış yol haritası” ile Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumu ve 17 Aralık 2022’de erken genel seçim yapılacağını duyurdu.

Tunus’ta bazı kesimler, Said’in kararlarını “darbe” olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu