Haber

Sandıklara giderken bunlara dikkat! Oyunuz geçersiz olabilir

  •     HABER7

Türkiye 4 gün sonra tarihinin en değerli seçimlerinden birini yapacak. Milyonlarca seçmen demokratik haklarını kullandı. 2023-2028 yılTürkiye’yi ortada yönetecek Başkan ve Parlamentobir görev yapacak milletvekilleri içecek Peki, milyonlarca seçmenin sandık başına giderek oy kullandığı sandıklar hangi durumlarda geçerli olacak, hangi durumlarda geçersiz sayılacak? Tüm detayları sizler için derledik…

SEÇMEN BİLGİ KAĞIDINI GETİRMEK GEREKLİ Mİ?

Sandıklara giderken kimin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdı getirilmesi zorunlu değildir. Seçmen bilgi kağıdını almayanlar, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını açıkladı. e-Devlet,YSK’nın internet sitesinden, taşınabilir uygulamasından veya davet merkezinden öğrenebilecek.

YANIMIZDA HANGİ KİMLİK BELGELERİNİ ALABİLİRİZ?

Seçmenler, sandık başına giderken yanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı resmi fotoğraflı kimlik belgesini yanlarında bulundurmak zorunda kalacaklar. Geçerli sayılacak belgeler aşağıdaki formda sıralanmıştır; nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından düzenlenen soğuk damgalı nüfus cüzdanı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı üyelerine verilen mesleki kimlik belgesi, avukat, noter ve askerlik kimliği gibi “tereddüt etmeden kimliğini açıklayan” kart. fotoğraflı resmi belgeler.

CEP TELEFONU İLE KABİNE GİRİŞ YASAKTIR

Oy verme işlemi sırasında kişi yanında cep telefonu, kamera ve sinema kamerası bulunduramayacaktır.

YATAKLI VE GÖRME ENGELLİLERİN OY VERME SÜRECİ NASIL OLACAK?

Hastalık nedeniyle yatalak olan seçmenler, evlerine gelen mobil sandıklarla oy kullanabilecek. Görme engelli seçmenler, oy pusulalarına uygun olarak YSK’nın hazırlayacağı şablonla oy kullanabilecek.

KİMLER OY VEREMEZ?

14 Mayıs’tan itibaren 18 yaşını dolduran tüm Türk vatandaşları oy kullanabilecek.
Oy kullanamayanlar ise şöyle sıralandı;

  • Erler, onbaşılar ve erbaşlar (her ne sebeple olursa olsun izinli olanlar da bu hükme tabidir)
  • Harbiyeliler
  • Ceza infaz kurumlarında hüküm giyenler.

GEÇERLİ/GEÇERSİZ ZARFLAR

Sandık mührü olmamakla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, ilçe seçim kurulu amblemi ve mührü bulunan zarflar ile sandık mührü bulunmadığı açıkça belli olmayan zarflar üzerinde leke veya çizik olsa dahi özel işaretleme yapılması geçerli sayılacaktır.

YSK genelgesine göre sandık kurulunun verdiği şekil ve renkte olmaması, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu”filigransız, yüksek seçim kurulu amblemi olmayan, ilçe seçim kurulu mührü olmayan, sandık kurulu mührü olmayan, ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında tamamı yırtılmış kağıttan yapılmış , herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya rastgele işaretli Zarflar da diskalifiye edilecektir.


OY VERME SÜRECİ NASIL OLACAK?

Oy verme işleminin gerçekleşme şekli;

  • Oy verme işlemi için sandığa giden seçmen, kimlik kartını gösterecek. Seçmenin adı listeye yazıldıktan sonra, sandık kurulu başkanı, kanuna uygun olarak hazırlanmış ve mühürlenmiş oy sandığını ve birleşik oy pusulasını, her iki tarafında rastgele işareti bulunmadığını ve mühürlü olduğunu sandık üyelerine gösterir. sandık kurulu mührü. “SEÇİM” veya “EVET”Mührün seçmene verilmesi şartıyla kabinin yerini gösterecek.
     
  • Kabineye giren seçmenler, cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümü geçmeyecek şekilde sandıktaki “Tercih” veya “EVET” mührüne basarak oy kullanacak. Seçene “Tercih” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir yeri imzalamaması veya imzalamaması gerektiği bildirilecek, aksi takdirde oy geçersiz sayılacak ve birleşik oy pusulası düzgün bir şekilde katlanarak zarfa koyulacak ve yapıştırılmış
     
  • Seçmenler cep telefonu, kamera, sinema gibi görüntü kayıt cihazı veya iletişim cihazı ile oy kullanma kabinine girmeyecek, varsa bu cihazları oy kullanma işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakacaktır.
     
  • Seçmenin zarfın içine birleşik oy pusulalarından başka bir şey koymaması gerektiği, aksi takdirde oyların geçersiz sayılacağı, kusur veya başka bir nedenle yeni bir birleşik oy verilmeyeceği, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim pusulaları ilan edilecek. zarfa aynen konulacaktır.
     
  • Seçmenler açıklanan durumlarda oy kullandıktan sonra sandıktan çıktıktan sonra zarflarını sandığa atacak.
     
  • Oy verme işlemini tamamlayan seçmen, adının yanındaki ilgili bölgeyi imzalayarak oy verme işlemini tamamlamış olacaktır.
     
  • Seçmen imza atmasını bilmiyorsa veya herhangi bir nedenle imza atamıyorsa sol elinin başparmağına basar. Sol elinin başparmağı olmayanların hangi parmağa bastıkları listenin imza kısmına ayrıca yazılacaktır.
     
  • Sandık kurulu başkanı, oy kullanıp mühürlerini teslim eden ve sandık seçmen listesini imzalayan seçmenleri, seçmen bilgi formunun arkasını imzalayıp mühürledikten sonra kimlikleriyle birlikte geri verir.

İTTİFAK ALANI İÇİN OYLAMA

Seçmen tarafından bir ittifak alanına basılan mühür, o ittifak için oy olarak sayılacaktır. “İttifakta olmayan partiler” Basılan damga doğrudan o tarafa gidecektir. İttifak partilerinin oyları, ittifaktaki her bir partinin oyları ile ittifakın ortak oylarının toplamıdır. Oy pusulasındaki taraflardan birinin değil, ittifak bölgesinin rastgele bir bölümünde verilen oylar geçerli sayılır ve ittifakın müşterek oylarına yazılır.

İttifak alanında her iki partiye veya iki partinin ortasına verilen oylar ittifak oyu sayılırken rastgele bir partiye yazılmıyor.

Öte yandan, iki farklı cumhurbaşkanı adayına, ittifak dışı birden fazla siyasi partiye, birden fazla ittifaka veya birden fazla bağımsız adaya verilen oylar geçersiz sayılır.


OYLAR GEÇERSİZ OLDUĞUNDA

oy pusulasında “EVET”veya “TERCİH”Birden fazla ittifak için veya birebir ittifaklarda yer almayan bir parti veya aday için mührü basılmamış oylar geçersiz sayılır.
Oy pusulasının bütünlüğünü bozacak şekilde yırtılması, yırtılması, oy pusulası üzerine mühür dışında veya mühür yerine gelişigüzel özel işaret, isim, imza kaşesi veya parmak izi basılması oyunu geçersiz kılar.

Oy pusulasının bariz bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi veya oy pusulasını işaretlemek amacıyla rastgele bir öğenin ortaya çıkması oyların geçersiz sayılmasına neden olur.

Zarfın içine oy pusulasından başka bir şey konulmayacaktır, aksi takdirde oy geçerli olmayacaktır.

haberyayladere.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu