Teknoloji

Küçük bir yazım hatası dev bir şirketin hisse değerini nasıl yüzde 70 artırdı?

CBS tarafından bildirildiği üzere, tuhaf olaylar sonucunda mali raporundaki küçük bir yazım hatası, Salı günü borsa kapanış zilinin ardından Lyft hisselerinin neredeyse yüzde 70 oranında fırlamasına neden oldu. Raporda 2024’te yüzde 0,5 marj yerine yüzde 5 marj artışı öneren bir yazım hatası vardı. Şirket uzun süredir kâr elde etme mücadelesi verirken bu durum yatırımcıları heyecanlandırdı.

Hata, Lyft’in mali raporunun bir bölümü olan slayt sunumunda ve beraberindeki basın bülteninde bile mevcuttu. Şirket, bunu bir yazım hatası olarak nitelendirerek hatayı hızla düzeltti ancak hisse değerindeki artış çoktan başlamıştı. Lyft CFO’su Erin Brewer Hisselerin tersine dönmesine neden olan kazanç duyurusunda bu konuya değindi. Ancak bu yanılgı olmasa bile kazanç raporunun Lyft için hala iyi bir haber olduğunu, dolayısıyla hisse senedi fiyatının yüzde 35 civarında daha istikrarlı bir artış yaşadığını belirtmekte fayda var.

Şimdi suçlama oyununa geçelim… Lyft CEO’su David Risher, CNBC’nin Squawk Box programına çıktı ve “Bu kötü bir hataydı ve benim yüzümden oldu” diyerek hatanın sorumluluğunu üstlendi. Risher, bunun ekipteki herkes için “süper sinir bozucu” olduğunu belirtti ve bir çalışanın sorunu keşfettiğinde “ağzının açık kaldığını” görebildiğini söyledi.

İyi haber şu ki, bu düzeltmeye rağmen Lyft, 2019’daki ilk halka arzından bu yana en iyi gününü geçirdi. Mali rapor, bu çeyrekte gelirin geçen yıla göre yüzde dört artışla 1,22 milyar dolara yükseldiğini gösterdi. Risher “harika bir çeyrek” geçirdiklerini söyledi.

Elektronik tablodaki küçük yazım hatası, araç paylaşımı devinin tek endişesi değil. Binlerce Lyft ve Uber sürücüsü daha iyi fiyatlar ve daha güvenli çalışma koşulları talebiyle greve başlıyor. Grevdeki çalışanlar çoğunlukla ABD’nin on büyük havalimanı çevresinde yoğunlaşıyor, ancak grevin yalnızca birkaç saat sürmesi planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu