Ekonomi

Kartelden market ve tedarikçilere ceza istendi

Hızlı tüketim malları segmentinde faaliyet gösteren üretici ve tedarikçi 15 işletme ile perakendeci konumunda bulunan 5 işletme hakkında Rekabet Kurulu’nda yürütülen soruşturmada sıkı savunma aşamasına gelindi.

Toplantının açılışında konuşan Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, girişimlerin sayılarının çokluğu ve savunma bütünlüğünün sağlanması amacıyla 6-7 Aralık tarihlerinde iki gün süreyle gruplar halinde dinleneceğini belirtti.

Soruşturma komisyonu temsilcisi ayrıca, makul bir mal veya hizmet piyasasında rekabeti doğrudan veya dolaylı olarak önleme, bozma veya kısıtlama amacı güden teşebbüsler arasındaki anlaşmalar ve uyumlu eylemler ile teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve davranışlarının veya Bu etkiye neden olan veya olabilecek nitelikteki içerikler Kanunen yasaklanmıştır. .

Marketler için ikinci ceza talep edilmedi

Soruşturma ekibinin yaptığı inceleme ve tespitler sonucunda tespitlerine işaret eden soruşturma temsilcisi, soruşturmanın tarafları A101, BİM, Carrefoursa, Migros ve ŞOK, ulusal zincir marketler, birçok perakende satış fiyatını belirlemeyi amaçlıyor. topla-dağıt karteli şeklinde satışa sunulan ürünler. Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini toplu eylemlerle ihlal ettikleri sonucuna varıldığını belirtti.

Zincirleme market soruşturması kapsamında söz konusu perakendecilere para cezası verildiğine işaret eden temsilci, “çifte ceza yasağı” olarak bilinen ilke çerçevesinde herhangi bir idari yaptırıma yer bulunmadığının değerlendirildiğini bildirdi. A101, BİM, Carrefoursa, Migros ve ŞOK açısından soruşturma kapsamında para cezası.

“Kartel” tespitine ceza istendi

Soruşturma kapsamında tedarikçilerle ilgili değerlendirmesini de açıklayan soruşturma komitesi temsilcisi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beypazarı, Coca Cola, Doğanay, Level, Eti, Fritolay, Gsk, Haribo, Kent, Pacific, Pepsi, Redbull, Şölen ve Unmaş’ın gelecekteki satış fiyatları ve fiyat artış tarihleri ​​de dahil olmak üzere rekabet açısından hassas bilgilerinin paylaşımına aracılık etmek.” Böylece perakendeciler nezdinde uygunluğun sağlanmasında ve sürdürülmesinde rol oynadıkları, söz konusu perakendecilerin söz konusu uyumun farkında olmaları ve kendilerine aktarılan rakipler hakkında bilgileri kullanmaları karşılığında ücret alınmaktadır. tedarikçiler tarafından ileri fiyatlandırma kararlarında.

Temsilci bu nedenlerle söz konusu tedarikçilerin zincir marketlerin satış fiyatlarını belirlemeyi amaçlayan bir topla-dağıt karteli görünümünde anlaşmalar veya uyumlu eylemler yoluyla Kanun’u ihlal ettiklerini ve bundan dolayı zincir marketlerle eşit derecede sorumlu olduklarını açıklamıştır. ihlal ettiler ve para cezasına çarptırıldılar. uygulanması gerektiğini söyledi.

Ceza yönetmeliği kapsamında ihlal teşkil eden fiillerin “kartel” niteliği taşıdığını ve bu tespite göre temel para cezasının belirlenmesi gerektiğini belirten temsilci, cezaların artırılarak devam eden şirketlere uygulanmasını istedi. söz konusu eylemler daha uzun süreler boyunca.

Soruşturma heyeti, Horizon firmasının Kanun’u ihlal ettiğine dair bir bulguya ulaşılamadığı için ilgili teşebbüs hakkında idari para cezası verilmesine yer olmadığına karar verdi.

Hangi teşebbüsler inceleniyor?

Hakkında rekabet soruşturması yürütülen teşebbüsler şunlardır:

“Beypazarı İçecek Pazarlama Dağ. Amb. Cins. Evcil. İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., BİM Birleşik Mağazalar A.Ş., CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş., Coca Cola Satış Dağıtım A.Ş., Doğanay Beşin Tarım ve Hayvancılık San. Tic. A.Ş. , Düzey Tüketim Ürünleri Sanayi Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Eti Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Glaxosmithkline Tüketici Sağlık A.Ş., Haribo Şekerleme San. ve Tic. Ltd. Şti., Horizon Speedy Tüketim A.Ş., Urban Food Elements Sanayi ve Ticaret A.Ş. Ticaret AŞ, Migros Ticaret AŞ, Pacific Tüketim Eserleri Satış ve Ticaret AŞ, Pepsi Cola Servis ve Dağıtım Ltd. Şti., Red Bull Gıda Dağıtım ve Pazarlama Ticaret Limited Şirketi, Şok Marketler Ticaret AŞ, Şölen Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Unmaş Unlu Mamuller Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yeni Mağazacılık A.Ş.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu