Ekonomi

Fitch, Türkiye’nin büyüme tahminini yüzde 3,9’dan yüzde 4,1’e çıkardı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişmekte olan ülkelerdeki orta vadeli potansiyel büyüme varsayımlarını revize etti.

Kuruluş, Türkiye için tahminini de yüzde 3,9’dan yüzde 4,1’e çıkardı.

Ratings, Küresel Ekonomik Görünüm (GEO) raporunda yer alan 10 gelişmekte olan ülke (EM) için orta vadeli potansiyel büyüme tahminini GSYİH ağırlıklı ortalama bazda yüzde 4’e düşürdü.

2021 yılındaki bir önceki değerlendirmede bu oran yüzde 4,3 seviyesindeydi.

Çin’in arz yönlü büyüme potansiyeli iddiasında 0,7 puanlık düşüş

Kuruluş, aşağı yönlü revizyonun ana sebebinin Çin’in arz yönlü büyüme potansiyeli tahminindeki 0,7 puanlık düşüş olduğunu belirtti.

Ağırlıklandırılmamış bazda, ortalama 10 gelişmekte olan ülkenin potansiyel büyümesi, diğer bölgelerdeki yukarı yönlü revizyonların yansımasıyla değişmeden yüzde 3’te kaldı.

Çin’in büyüme tahmini yüzde 5,3’ten yüzde 4,6’ya çıktı

Fitch, Çin için büyüme tahminini yüzde 5,3’ten yüzde 4,6’ya, Rusya için yüzde 1,6’dan yüzde 0,8’e, Kore için yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e, Güney Kore için ise yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e düşürdü. Afrika’da bu oran yüzde 1,2’den yüzde 1’e düştü.

Hindistan ve Meksika için, bu iki ülkenin çok daha düzgün sermaye/işgücü oranından yararlanılarak, yukarı yönlü ayarlamalar yapıldı.

Hindistan büyüme tahmini arttı

Hindistan tahmini yüzde 5,5’ten yüzde 6,2’ye, Meksika tahmini ise yüzde 1,4’ten yüzde 2’ye çıkarıldı. Polonya için tahmin yüzde 2,6’dan yüzde 3’e, Brezilya için yüzde 1,5’ten yüzde 1,7’ye, Endonezya için ise yüzde 4,7’den yüzde 4,9’a revize edildi.

payashaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu