Haber

Erdoğan’la görüşen Zelenskiy’den Türkiye’ye teşekkür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, X hesabından paylaştığı açıklamada, “Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne ısrarla destek verdiği için” Türkiye’ye teşekkür ettiğini belirtti.

Erdoğan’la Malta’da yapılacak bir sonraki Barış Formülü görüşmelerini ele aldıklarını belirten Ukraynalı lider, Türkiye’nin de bu toplantılara “saygılı sesi ve duruşuyla” katılacağını belirtti.

Zelenskiy, “Gıda güvenliği. Rusya, Karadeniz Tahıl Girişimi’ni kesintiye uğratmasına rağmen, küresel gıda güvenliğinin garantörü olarak hayati rolünü oynamaya kararlıdır ve Karadeniz tahıl koridorunun işleyişine izin vermektedir.” diye ekledi.

Ukraynalı lider, kendisinin ve Erdoğan’ın Orta Doğu’daki durumu da görüştüğünü ve “insancıl hukuka saygının sağlanması ve sivillerin korunması gerektiği konusunda anlaştıklarını” açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erdoğan-Zelenskiy görüşmesinde İsrail ile Filistin arasındaki çatışmaların yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgedeki insani krizin ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede “İsrail-Filistin çatışması başta olmak üzere bölgedeki çatışmalı süreçlerin barışçıl yöntemlerle çözümünün mümkün olduğunu” vurguladığı ve Türkiye’nin bunun için her türlü çabayı göstermeye devam edeceği açıklandı.

Erdoğan-Stoltenberg görüşmesi

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le de telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Gazze’deki son durum, insan hakları ihlallerinin önlenmesi için yapılması gerekenler ve masum sivillere insani yardımın kesintisiz ulaştırılması konuları görüşüldü. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı ülkelerin tutumlarının Gazze’deki insan hakları ihlallerini artırdığını belirtti.

Ülkelerin İsrail’i durdurmak için çaba göstermemesinin telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağını vurgulayan Erdoğan, “Gözümüzün önünde yaşanan ve yaşanmakta olan insani trajedilerin son bulması için Batı ve dünya kamuoyunun bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir. göz ardı edildi.”

DW/CÖ,EC

haber-yakutiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu