En verimli yerli ve milli buğday tohumunu belirlemek için 50 çeşit ekildi
Bereketli tarım topraklarına sahip Amasya’da en verimli yerli ve milli sertifikalı buğday türünün belirlenmesi için Amasya Valiliği tarafından çalışma başlatıldı. Bu amaçla Geldingen Ovası’nda tarım alanında eğitim veren bir liseye ilişkin toprakta yerli ve ulusal 50 çeşit buğday tohumunun ekilişi yapıldı.
Amasya Ulusal Eğitim Müdürlüğü ile Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle uygulanan proje çerçevesinde Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ait 80 dekarlık arazide mibzer takılı traktörün direksiyonuna geçip ekim yapan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Amacımız en çok buğday ekilişinin olduğu Geldingen Ovası’nda ve Amasyamız sonları içerisinde en yüksek verimli, gerçek buğday tohumunu tespit etmektir” dedi.
50 çeşit yerli ve milli buğday tohumunun toprakla buluştuğunu anlatan Mustafa Masatlı, “Aynı biçimde sulanıp, gübrelenip ilaçlanarak en sonunda hasat devrinde ünite alandan en yüksek randımanın, kalitelinin elde edildiği buğday seçilerek sertifika edilecek. Bizim topraklarımızı büyütmemiz mümkün değil. Lakin ünite alandaki en yüksek verimli, en kaliteli eseri tespit ederek Amasya sonları içerisinde gerek kamusal gerek özel dala bu tipi önermiş olacağız” diye konuştu.
Yerli ve milli buğday tohumlarının çiftçilere tanıtımının yapılması ve ekmeklik buğday tohumunda dışa bağımlılığın önüne geçilmesinin de hedefler arasında olduğuna işaret eden Vali Masatlı, “Geçen yıl bizim rekoltemiz 211 bin ton iken, bu sene 460 bin ton. Bu eser artışının birincisi yağış rejimine bağlı. Öteki taraftan da yanlışsız ve sertifikalı tohumun tercih edilmesinin de kıymetli olduğunu düşünüyoruz” halinde konuştu.
Ekim faaliyetinde Amasya Ulusal Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, Valilik Basın ve Halkla Alakalar Müdürü Yakup Türköz ile Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Muhammet Altıparmak da yer aldı. – AMASYA