Haber

Dr. Sadık Ahmet’in hayatını konu alan film Oscar adayı olacak

BATI Trakya Türkleri’nin merhum başkanı Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, Oscar’a aday olacak “Sadık Ahmet” filmindeki sahnelerin tamamen gerçeklere dayandığını belirterek, “Eşim asla Yaşadığı ülkeye veya devlete karşı çıktı. Sadece insan hakları çerçevesinde mücadele etti. Yapılanları maalesef kınıyorum. Acımız büyük ve “Bu eylemleri kınıyorum” dedi.

Yıllarca Yunanistan’da Batı Trakya Müslüman Türklerinin demokratik hakları için mücadele veren merhum Dr., Edirne’nin Keşan ilçesindeki belediye ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Keşan Şubesi tarafından desteklendi. TRT ortak yapımcılığını üstlendiği, Sadık Ahmet’in hayatını anlatan ‘Sadık Ahmet’ filminin gösterimi yapıldı. Merhum Dr., bir alışveriş merkezindeki sinema salonunda yapılan gösterime katıldı. Törene Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet, kızı Funda Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Küçük, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Keşan Şube Başkanı Ayhan Beyli, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

‘YAŞADIĞIMIZ HERŞEY AKTARILDI’

Işık Ahmet, filmde Sadık Ahmet’in hayatından bir kesite yer verildiğini ve çekimlerin güzel olduğunu belirterek, “Hayatının beyazperdeye aktarılmasının ve yaşamasının geleceğin Türk çocuklarına ve Türk çocuklarına örnek olacağına inanıyorum. gençlik. Türk olmanın suç olduğu bir ülkede yaşıyorduk. Ama o hep hayattaydı.” “Kendi kendine ‘Ben Türk’üm’ dedi, aynı şekilde topluma da ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ dedi. Olayların hepsi gerçek. Yaşadığımız her şey rapor edildi. Hatta hafifletilmiş gerçekler” Daha fazlası da var” dedi.

‘FİLMİ HER İZLEDİĞİMDE DAHA FAZLA DUYGULANIYORUM’

Oscar adayı olarak ‘Sadık Ahmet’ filmine başvuracağını belirten Işık Ahmet, “Oscar adaylığı başvurusu nedeniyle filmin gösterimi bir süreliğine sinemalardan kaldırılacak. Oscar usulüne uygun olarak kaldırılacak. Ama özel gösterimler olacak. Çok az zaman kaldı. Halkımız da gelip izlemek istiyor. Filmi her izlediğimde daha da duygulanıyorum. Ulusal bir kahraman olduğunu görüyorum. yasalara ve Lozan Barış Antlaşması’na uygun, insan hakları çerçevesinde ülkesine karşı çıkmadan hareket eden ve herkese örnek olan bir film. Ben filmi çok güzel buluyorum, olması gereken de bu. bu insanlar doğdu. insanların göç ederek, mübadele yoluyla gelip, baskılar nedeniyle yaşadıkları ülkeden kaçmalarını, doğdukları yerde ölmemelerini kötü buluyorum. insan insanca yaşayıp ölmelidir. doğup büyüdüğün yerde. Ancak baskılar nedeniyle ne yazık ki bu gerçekleşmedi. Bu yüzden çok üzgünüm. Eşim hiç orada yaşamadı. Yaşadığı ülkeye veya devlete karşı çıkmadı. Sadece insan hakları çerçevesinde çaba gösterdi. Maalesef yapılanları kınıyorum. Acımız büyük ve bu eylemleri kınıyorum” dedi.

‘O HER ZAMAN İLHAM KAYNAĞI OLDU’

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Küçük, Batı Trakya Türklerinin 7 asırdır yaşadıkları topraklarda Türk kimliğini inkara yönelik asimilasyon politikalarına karşı yürüttükleri çalışmalarda özellikle son dönemde Dr. Sadık Ahmet’in mücadele ruhunun, kararlılığının ve kararlılığının her zaman ilham kaynağı olduğunu söyledi. Küçük, “Dr. Sadık Ahmet, toplumsal baskılara karşı milli mücadelemize öncülük etti ve fitili ateşleyen kıvılcım oldu. Batı Trakya Türk azınlığının kimlik ihlallerine karşı tutumu ve mücadelesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde toplum olarak tam bir birlik ve beraberlik içerisindeydi. Dr. Sadık Ahmet.” Daha sonra film gösterimi yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu