Haber

Dışişleri Bakanı Fidan: “Bingazi’deki başkonsolosluğumuzu yeniden açma kararı aldık”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, mevkidaşı Ian Borg ile Malta’da düzenlediği ortak basın toplantısında, “Bingazi’deki (Libya) başkonsolosluğumuzu yeniden açma kararı aldık. Yakın zamanda açacağız.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Malta’da mevkidaşı Ian Borg ile ortak basın toplantısı düzenledi. 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Fidan, yakınlarına da sabır dileyerek, “Devletimizin, milletimizin ve hükümetimizin her zaman yanlarında olacağını bir kez daha belirtmek isterim.” Fidan ayrıca Malta’ya da teşekkür ederek, “Depremin ilk saatlerinden itibaren yanımızda olmak için gösterdikleri çabadan dolayı Maltalı dostlarımıza teşekkür ediyorum. Depremde yardıma ilk koşan ülkelerden kurtarma ekipleri geldi. Ardından, Yardım malzemeleri geldi. Bunun için ülkem ve şahsım adına da teşekkür ediyorum. “Bu konuda kendilerine tekrar tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.

“Malta ile olağanüstü iyi bir seviyede”

Türkiye ve Malta’nın olağanüstü komşuluk bağlarına sahip iki ülke olduğunu belirten Fidan, “Aramızdaki ilişkiler her düzeyde en iyi şekilde ilerliyor. Özellikle ticaret alanındaki ilişkilerimiz her geçen gün ivme kazanıyor. Türkümüz İşadamları, şirketler, inşaat, altyapı, denizcilik, “Bankacılık, liman işletmeciliği ve havacılık başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Hükümet olarak firmalarımızın buradaki faaliyetlerini ve yatırımlarını destekliyoruz” dedi.

Maltalı arkadaşlarına gösterdikleri konut sahipliğinden dolayı teşekkür eden Fidan, “Burada her iki tarafa da fayda sağlayan çok güzel bir iş birliği var. Aynı zamanda Malta ile eğitim ve turizm gibi birçok alanda ikili ilişkilerimiz de sürüyor. Son derece iyi düzeyde. Bölgesel konularda pek çok kişi “Bu konuda biz de aynı şekilde düşünüyoruz. Uluslararası platformlarda da aynı şekilde hareket ediyoruz. İlgilendiğimiz ve birlikte üzerinde çalıştığımız konular var” dedi.

Malta’nın şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi olduğunu belirten Fidan, “AGİT dönem başkanlığını da yürütüyorlar. Bu iki önemli rol bağlamında bölgesel sorunlara yönelik geliştirdikleri girişimleri de tebrik ediyor ve destekliyoruz.” “

“Gazze ve Ukrayna konusunda hemfikiriz”

Gazze’yle ilgili niyetlerinin aynı olduğunu vurgulayan Fidan, “Oradaki katliamın bir an önce durmasını, insani yardım yapılmasını ve bölgeye iki devletli çözüm temelinde kalıcı barışın getirilmesini, böylece barışın sağlanmasını istiyoruz. Hem İsrail’in hem de Filistin’in kalıcı güvenliği ve barışı ve bu sorunun çözülmesi.” “Bölge için daha fazla risk oluşturmaması ve yıkıcı etkilerin önlenmesi için bu çözümün bulunması gerektiği konusunda hemfikiriz” dedi.

Ukrayna konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Fidan, “Bu konuda özellikle savaşın yol açtığı riskleri ve kayıpları gündeme getirdik. Elbette biz her zaman Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün yanında olduk, durmaya da devam edeceğiz.” Ancak savaşın yıkıcı etkilerinin bir an önce durdurulması gerekiyor.” Şu anda savaşın bizim için en büyük kaybı, uygulaması durdurulan tahıl anlaşmasının yeniden canlandırılmaya ihtiyaç duymasıdır. Bir şekilde hem Ukrayna tahılının hem de Rus tahılının sağlıklı bir şekilde dünya pazarlarına ulaşması ve ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla bunun için çalışmayı kabul ediyoruz” dedi.

“Libya’da doğu-batı ayrımının sona ermesini istiyoruz”

Bakan Fidan, Libya konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Bildiğiniz gibi bizim Libya’daki durumumuz Türkiye, biz özellikle birlik hükümetinin meşruiyetini ve faaliyetlerini destekliyoruz. Ancak doğu-batı ayrımının da son bulmasını istiyoruz. Daha fazla devam etmeden net bir süreç var.Bu amaçla tüm “Süreçlere destek veriyoruz” dedi.

Birinci önceliklerinin Libya’da bir savaşın yeniden çıkmasını önlemek, şiddete başvurmamak ve tarafların sorunlarını diyalog yoluyla çözmekten asla vazgeçmemeleri olduğunu belirten Fidan, “Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz toplantılarda” “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak, nisan ayı civarında” 2020’de Ortadoğu konusunda bir toplantı daha planlıyorlar. Elbette biz de Türkiye olarak buna katılmaktan memnuniyet duyarız. “dedi.

“Putin Türkiye’yi ziyaret edecek”

Türkiye ile Rusya arasında birçok alanda iş birliği bulunduğunu kaydeden Fidan, “Başta enerji olmak üzere sorunlu alanlarda da müzakerelerin yapılması gerekiyor. Başta Suriye, Kafkasya ve Ortadoğu olmak üzere bu alanlardaki pozisyonumuzu sürekli gözden geçirmemiz gerekiyor. Ortadoğu’da hem sorunlara çözüm bulmak hem de daha ciddi çatışmaların önlenmesi adına.” “Yayılmasını önlemek için. Bu açıdan Rusya ile sistematik diyalogumuzun sürdürülmesine büyük önem veriyoruz” dedi.

Hem bakanlar hem de cumhurbaşkanları düzeyinde devam eden bir diyalog sürecinin bulunduğunu vurgulayan Fidan, “Bunun bir yansıması olarak Putin Türkiye’yi ziyaret edecek. Bu ziyarette elbette ikili ilişkiler ve Ukrayna dahil bölgesel konular ele alınacak. “

Türkiye’nin AB’ye üyelik süreciyle ilgili açıklama yapan Fidan, “Yani konu şu anda iki eksende gündemde. Birincisi Türkiye’nin üyelik tartışmaları, ikincisi ise üyelik dışında işbirliği alanlarının neler olabileceği. Daha önce üyelik meselesinden bahsetmiştim, yani “Bu bizimle alakalı bir mesele değil. Artık Avrupa Birliği’nin karar vermesi gereken bir konu. 2023 Mayıs seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanımız meşru yetkiyi aldıktan sonra millet adına iradesini dile getirdi. Avrupa Birliği ile ilgili hedeflerimize bağlıyız” dedi.

“(AB’nin) mevcut siyasi dili kuşatma ve yakınlaşma dili değil, yabancılaşma dilidir.”

Türkiye’nin pozisyonunun net olduğunu vurgulayan Fidan, “Ama Avrupa Birliği Türkiye’yi dahil etmek istiyor mu? İstemiyor mu? Böyle bir siyasi denklem kurabilir mi? Bu onların karar vereceği bir konu. Avrupa siyasetine baktığımızda biz Tarafların geliştirdiği argümanlara ve siyasi kavramlara bakın.” “Baktığımızda diğer medeniyetler ve kültürlerle bütünleşme amacından giderek uzaklaşıldığını görüyorum. Belki ileride bundan vazgeçerler ama mevcut siyasi dil kuşatmaktan ziyade yabancılaştıran bir dildir. ve yaklaştırıyor” dedi.

Bu konunun kendi iç meselesi olduğunu belirten Fidan, “Ama Türkiye olarak Avrupa Birliği kurumlarıyla ilişkimizi sürdürmek istiyoruz. Özellikle gümrük birliğinin güncellenmesi ve vize kolaylığı konusundaki çalışmaların tamamlanması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. ve özgürlük.”

“AB ülkeleriyle çok yakın ilişkilerimiz devam ediyor”

Avrupa Birliği kurumlarının dışında Avrupa Birliği ülkeleriyle de ikili ilişkilerinin zaten devam ettiğini belirten Fidan, “Bunları daha da geliştirmeye çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi Almanya bizim en büyük ticari ortağımız. Onun dışında da çok sayıda ticari ortağımız var. Fransa, İtalya ve İspanya gibi başlıca AB ülkeleriyle çok güçlü ilişkiler, özellikle de ticari bağlar var.” “Dolayısıyla bu ilişkileri geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. Avrupa Birliği ülkesi Malta ile de çok iyi ilişkileri olduğunu belirtti.

“Bölgedeki dostlarımızla birlikte Libya krizinde rol oynamak için çabalarımızı sürdürüyoruz.”

Yarın Malta’dan Libya’ya gideceğini açıklayan Fidan, “Libya’ya gittiğimde Trablus’ta milli birlik hükümetinin başbakanı, yüksek devlet konseyi heyeti ve cumhurbaşkanlığıyla görüşeceğiz. Bu toplantılarda Türkiye’nin son yıllarda ortaya koyduğu yapıcı ilkeleri de dikkate alacağız.” “Politikayı tekrar dile getireceğim. Desteğimizi ileteceğiz” dedi.

Önceliklerinin doğu ile batı arasında veya güneyi ilgilendiren herhangi bir çatışmanın yeniden başlamasını önlemek olduğunu belirten Fidan, “Libya’nın sorunlarını diyalog yoluyla çözmesini istiyoruz. Doğu ile batı arasındaki mevcut bölünmenin daha da derinleşmesini istemiyoruz.” kalıcı. Biz belli bir süreç görmek istemiyoruz.” “Bu bölünmenin barışçıl bir şekilde, diyalog çerçevesinde ve tüm tarafların rızasıyla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin özellikle doğu yakasıyla ilişkilerinin giderek geliştiğini belirten Fidan, “Bu noktada oradaki aktörlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bingazi’deki başkonsolosluğumuzu yeniden açma kararı aldık. Yakın zamanda açacağız. firmalar yeniden çalışmaya başladı. Öte yandan hem Mısır hem de Birleşik Arap Emirlikleri ile çalışıyoruz.” “Libya krizinde olumlu bir rol oynamak için Emirlikler ve diğer bölgesel dostlarımızla çabalarımızı sürdürüyoruz” dedi. – VALETTA

karamursel-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu