Ekonomi

Bakan Dönmez, depremden etkilenen illerdeki hasarsız tüm bölgelere gaz arzının sağlandığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası ağır hasar gören bölgeler dışında hasar görmeyen bölgelerin tamamına yakınına gaz arzının sağlandığını belirterek, “Ancak iç tesisatların ilgili olarak gözden geçirilmesi, kontrol edilmesi ve test edilmesi gerekiyor. evlere ulaşan gaza.” söz konusu.

Dönmez, Haber Global’de yaptığı canlı yayında soruları yanıtladı.

Maden dairesinden 9 bin 800 arama kurtarma personelinin deprem sonrası afet bölgelerine sevk için hazırlıklara başladığını belirten Dönmez, şöyle devam etti:

“Özellikle kömür madenciliği zaman zaman göçüklerin oluştuğu bir alan olduğu için bu sorunlarla bu bölgede yaşamasını ve çalışmasını bilen arkadaşlarımız ilk andan itibaren hızla bölgeye taşınmaya başladılar. Hazırlıklarına başladılar. AFAD ile uyum içinde.Hangi ilde hangi ilçede ne kadar hasar var nereye sevk edilmesi gerekiyor bunlar adaptasyon çalışmaları.Doğal olarak o günü unutmamamız lazım.Hava şartları çok iyi değildi hani. Olumlu da değil.Yollarda bazı hasarlar oluştu.Transferlerdeki gecikmelerin asıl sebebi aslında hava ve yol şartları.Ancak ilk öncü ekiplerimiz hızlı bir şekilde depremin olduğu ilk andan itibaren bölgeye ulaştılar.”

Deprem bölgesinde enerji altyapısı ile ilgili çalışmaların devam ettiğine değinen Dönmez, şunları kaydetti:

“11 ilde yaklaşık 5 milyon 600 bin elektrik abonemiz vardı. 1 milyon 700 bin civarında doğalgaz abonemiz söz konusuydu. İlk olağan an ile birlikte ana hatlarımızda da önemli hasar meydana geldi. 20’ye yakın büyük hasar oluştu. doğal gazı şehirlere taşıyan BOTAŞ’ın sınırlarında oluşan hasarlar, çatlaklar, ekiplerimizi bu noktalara göndererek hasarların hızlı bir şekilde onarılmasını sağladık. Ama o zaman gaz ikmalini tek tek şehir içinde gaz dağıtımını yapan kuruluşlarımızın yapması yetmiyor, bu hasarların onarılması ve bu gazın binalara verilmesi gerekiyordu. Orada ilk günlerde enkaz devam etti, ikinci bir facia olmasın diye birçok binada kontrol ve tedbir amaçlı doğalgazı ve elektriği kestik.Yeniden gaz çalışmasına başlandı.

Bugün, ağır hasarlı alanlar dışında, hasarsız bölgelerin neredeyse tamamına hızla gaz verildi. Ancak konutlara ulaşan gaz ile ilgili olarak iç tesisatların gözden geçirilmesi, denetlenmesi ve test edilmesi gerekmektedir. Bunun için her binaya ayrı ayrı girilmelidir. Aksi takdirde gazı servis kutusuna getirmişsinizdir, iç tesisatta kaçaklar olmuş, içerideki o büyük sarsıntıda kırılmalar meydana gelmiş olabilir. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için binalara girilerek testler yapıldı. Ana kolon hatları revize edildi. Ancak bu kez daire içlerinde doğalgaz tesisatımız var. Soba ve kombilerimize gelen kısım. Her zamanki dairede yaşayan kimse yoksa denetçi daire girişindeki vanayı kapatır. Üzerine bir çıkartma yapıştırır. Vatandaşımız daireye geldiğinde tekrar Alo 187’yi arayarak talebini iletiyor. Ekiplerimiz geri giderek apartmandaki kontrol işlemlerini tamamlayarak bu şekilde gaz ikmalini sağlamaya çalışıyor.”

Geçmişte Kobe ve San Francisco’daki afetlerde sarsıntı anında doğalgaz yangınlarının neden olduğu ikincil afetler konusuna da değinen Dönmez, Türkiye’nin gerekli önlemleri almasıyla daha büyük felaketlerin önüne geçildiğine dikkat çekti.

Yıkımın ağır olduğu mahallelere can ve mal güvenliği açısından elektrik ve doğalgazın verilemediğini vurgulayan Dönmez, özellikle Antakya merkezde çok sayıda çöken veya ağır hasarlı binanın bulunduğuna dikkat çekti. söz konusu alanlarda hasar tespit çalışmaları tamamlanmadan güçlendirme işlemlerine başlanamayacağı belirtilmiştir.

Depremden etkilenen bölgelerde yapılması planlanan yeni yerleşim yerlerinde enerji altyapısı konusunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile koordineli hareket ettiklerini belirten Dönmez, “Öncelikle MTA’nın diri fay haritası çalışmasını kendilerine verdik. Faylardan kaçınmak için güvenli alanları seçtiler” diye konuştu. Ekipler birlikte daha güvenli ve zemini daha sağlam yerleri seçerler. Doğal olarak şehir orada devam edeceği için enerji altyapısını da oraya götüreceğiz.” dedi.

haberyildirim.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu