Haber

Amasra maden faciası: Havalandırmadaki sorun biliniyormuş

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait madende 14 Ekim’de meydana gelen ve geçen hafta bir madencinin daha hayatını kaybetmesiyle can kaybının 42’ye yükseldiği olaya dair TBMM Amasra Araştırma Kurulu bugün toplandı. Komisyon’da dinlenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem’in havalandırmaya dair açıklamaları hararetli tartışmalara neden oldu.

Ertem’in “Tali havalandırma ünitelerinden birisinin bağlantısının olmadığı ve yetersiz olduğuyla alakalı tespit var” kelamları itiraf olarak yorumlandı. Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Ertem’e, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Üç gün önce yapılan denetimde de var mı?” diye sordu. Ertem’in de “Var efendim. Üç gün önceki denetimimizde bu eksiklik var. Bunun, durdurmayı gerektirecek düzeyde olmadığına ilişkin de bir öngörümüz var. Havalandırma dediğimiz şey, içerinin havasının temizlenmesiyle alakalı olarak, aşama aşama işçileri uyaran, en son aşamada da çalışanların nasıl hareket etmesi gerektiğine ilişkin bilgilendirmeler var” diye yanıt verdiği görüldü.

Ancak Ertem, ölçülenin işi durdurmayı gerektirecek düzeyde olmadığını savundu. Ertem ilaveten kaza öncesi periyoda yönelik incelemelerinde hiçbir vakit kritik eşik sayılan 2 düzeyinin üzerinde metan gazı tespiti raporlanmadığını da söyledi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtladıktan sonra basına da konuşan Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, kazaya dair çok fazla teknik nokta olduğunu, bunları maden mühendisleri ve teftiş sorumluları ile eksperlerin tespitleriyle birlikte, oturup cevaplandırmayı planladıklarını da belirtti. Adnan Ertem, teknik sorular dışında isimli ve idari soruşturmalardaki ilerleyişe bakılacağını da kaydetti.

Raporda da yer aldı

Olaya dair, maden, jeoloji, jeofizik, elektrik ve makine mühendisleriyle iş güvenliği uzmanından oluşan yedi kişilik bir uzman heyeti ön rapor hazırlamış, geçen ay sonunda bunu Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etmişti. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından görevlendirilen söz konusu bilirkişi heyetinin raporunda, “TTK’ya bağlı ocaklarda metan drenajı uygulaması yapılmamaktadır. Bu durum yaşanan kazanın, yetersiz ve etkisiz havalandırma ile birlikte temel nedenlerinden biridir. Metan drenajı uygulaması hayata geçirilmiş olsaydı meydana gelen kaza olayı önlenebilirdi” tespiti de yer almıştı. Raporda ayrıyeten, teknik işçi eksikliği ve kömür tozu ile gereğince gayret edilmemesinin de kazanın meydana gelmesinde hissesi olduğu belirtildi.

Bakanlıkta misyondan alınan yok

Bugün TBMM Amasra Araştırma Komisyonu’nda dinlenen Bakan Yardımcısı Ertem, Çalışma Bakanlığı’nda Amasra faciasıyla ilgili memurlar hakkında vazifesi ihmalden soruşturma açılıp açılmadığına ait bir soruya da “İhmali veya kusuru olan personel ile alakalı olarak savcılık suç duyurusunda bulunuyor. Bakanlığımız soruşturma, ön inceleme yapıyor, bu ön incelemenin sonucunda soruşturma açılıyor” diye karşılık verdi ve kendilerine savcılıktan hiç intikal olmadığı için de misyondan almanın olmadığını aktardı.

Bartın’da ölen madencilerin aileleri anlatıyor

To view this görüntü please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

ANKA /ETO, BK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu