Haber

Okul Öncesi Yemek Sezonu Başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Şubat Pazartesi gününden itibaren ülke genelindeki okulların anaokullarında yemek uygulamasını kademeli olarak hayata geçirecek. Bakan Mahmut Özer, ücretsiz yemek uygulamasını uygulamaya hazır olduklarını söyledi.

Türkiye’de okul öncesi eğitimde bir unsura imza atılır ve ‘bedava yemek’ uygulamasına geçilir. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılının ikinci döneminin 6 Şubat Pazartesi günü başlayacağını, anaokullarında kademeli olarak yemek uygulamasına geçileceğini bildirdi. Kademeli olarak hayata geçirilecek uygulamanın detaylarını paylaşan Bakan Özer, Aralık 2021’de düzenlenen 20. Bakan Özer, 1980’lerden bu yana uygulanan yurtlarda ve taşımalı eğitimde kalan öğrencilere ücretsiz yemek hizmetinin kapsamının son 20 yılda genişletildiğine işaret etti. Eğitim-Öğretim yılı başında 1,5 milyon olan ücretsiz yemekten yararlanan öğrenci sayısını 1,8 milyona çıkardık. Şimdi eğitim-öğretim yılının ikinci yarısından itibaren bu sayıyı 5 milyona çıkarmak için çalışacağız. Böylece eğitimde fırsat eşitliğini artırma yolunda somut bir adım daha atmış olacağız.”

Anaokullarında Ücretsiz Yemek Uygulaması Nasıl Olacak?

  Bakan Özer, “Burada yükü okul öncesi çocuklara vereceğiz. Ücretsiz yemek uygulamasının usul ve esaslarını içeren Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtım Rehberini uygulama için 81 ilimize gönderdik. Bu kapsamda 6 Şubat prestijiyle resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki tüm çocuklarımıza haftanın beş günü bir öğün yemek uygulamasına başlıyoruz. Bu kapsamda 6 Şubat prestijiyle devlet okullarına devam eden 1 milyon 450 bin öğrenci tek öğün beslenme hizmetinden yararlanmaya başlayacak. Yatılı bölge ortaokullarında öğrenim gören ve yatılı hizmetlerden yararlanmayan tüm gündüzlü öğrencilerimize ayrıca birer öğün besin takviyesi yapılacaktır. 6 Şubat’ta anaokulu olan çok sınıflı ilköğretim okullarındaki öğrencilere ve yatılı bölge ortaokullarında okuyan gündüzlü öğrencilere yemek verilecek. Diğer okullarda ise bir an önce hazırlıklar tamamlanarak beslenmeye başlanacak.”

  Yemekler Okullarda Hazırlanacak

Ücretsiz yemek uygulamasında okullarda yemekler hazırlanacak. Bakanlık gerekli mutfak ihtiyaçları ve ekipmanları için bütçe tahsisini yaptı. Kendi mutfağında yemek hazırlayamayan okulların yemek hizmetinin sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek yapan diğer kamu kurumlarından karşılanması sağlanacaktır.

  Menüde ne var?

MEB, uygulama kapsamında Gıda, Beslenme Hazırlama ve Dağıtım Rehberi hazırladı. MEB internet sitesinden de ulaşılabilen kılavuzda menü yönetimi, kontrol süreçleri (gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları), tedarik ve depolama, üretim (hazırlama ve pişirme), gıda dağıtımı/beslenme ve servis sonrası süreçlere ilişkin bilgiler de yer alıyor. . İlahiyat konulu el kitabı, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürürlükteki mevzuatı ve çalışmaları referans alınarak oluşturulmuştur. Miniklerin menüsünde, günlük güç ve besin maddelerini yeterli ve stabil biçimde karşılayabilmeleri için tüketilmesi gereken besinler terazi üzerinde verildi. Bakan Özer, “Yiyecekler kaliteli ve yeterli miktarda olacak. Beslenme hizmetleri kapsamında sağlıklı beslenme ilkelerine uygun menüler planlanacak; Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarını sağlayacak eğitimlerin yanı sıra ihtiyaç duyacakları besin içeriğinin karşılanması sağlanacaktır.”

  Diyetisyen Desteği Verilecek

Diyet hazırlanırken Sağlık Bakanlığı’nın ilgili programları doğrultusunda düşük tuz tüketimine dikkat edilecek. Tatlılarda kesinlikle suni tatlandırıcılar kullanılmayacaktır. Sağlıklı beslenme için menülerde yer alması gereken besin ve besin kümeleri sırasıyla süt ve ürünleri, et, yumurta, bakliyat ve yağlı tohumlar, ekmek ve tahıllar, sebze ve meyveler olacaktır. Okullara gönderilen yemeklerin haftalık olarak belirlenen menü listelerine ve ağırlıklarına uygun olup olmadığı okullarda oluşturulacak kurul tarafından kontrol edilecektir. Bakanlık tarafından okul öncesi eğitim kurumlarına yönelik istikrarlı beslenme ilkelerine uygun örnek menüler hazırlanarak illere gönderildi. Kendi menülerini oluşturacak olan okul, diyetisyen takviyesini il ve ilçe halk sağlığı merkezlerinden alacak.

Menüler Okulların İnternet Sitelerinde Yayınlanacak

Öte yandan Bakanlık, normal eğitim veren okullarda öğle yemeği seçeneğinin kullanılmasını önermektedir. Bu okullarda ailelerle birlikte alınacak karar doğrultusunda kahvaltı menüsü de kullanılabilir. İkili eğitim veren okulların sabah grubunda ailelerin görüşleri alınarak ve okulun menü türüne göre öğle yemeği saati düzenlenerek kahvaltı menüsü veya öğle yemeği menüsü kullanılabilir. İkili eğitim veren okulların öğleden sonra kümelerinde öğle yemeği menülerinin kullanılması tavsiye edilir. Ailelerle birlikte alınacak karara göre kahvaltı menüleri de kullanılabilir. Ayrıca okullarda diyetisyen takviyesi ile hazırlanacak haftalık beslenme listesi okulun web sayfasında yayınlanacaktır.

  Komisyonlar Süreci Yönetecek

Her il ve ilçede, temel eğitimden sorumlu müdür yardımcısının başkanlığında en az bir anaokulu müdürü, bir anasınıfı bulunan okul müdürü ve varsa beslenme üreten okul müdüründen oluşan bir kurul oluşturulur. birim veya şube müdürü. Periyodik aralıklarla ücretsiz öğün beslenme programı süreçlerine ilişkin rehberlik ve kontrol kurul tarafından yapılacaktır.

  Velilerden izin alınacaktır

Okullarda sürecin planlanması, hazırlanması ve uygulanması aşamasında temizlik ve hijyene dikkat edilecek. Serbest beslenme esası verilecek öğrencilerin velilerinden izin belgeleri alınacaktır. Belgede veli, öğrencinin beslenme ile ilgili herhangi bir alerjisi veya hassasiyeti olup olmadığını yazılı olarak beyan eder. Yemek menülerinin belirlenmesinde özel durumu olan öğrencilerin beslenme programları dikkate alınacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı, ücretsiz yemek verme programının sağlıklı ve sorunsuz yürütülmesi için valiliklerce her türlü tedbirin alınmasını istedi. Besinlerin hazırlanmasında ve sunumunda Yemek/Beslenme Hazırlama ve Dağıtım Kılavuzunda belirtilen hususlara harfiyen uyulacaktır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu