Haber

MSB: Son haftada 39 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kuzey Irak ve Suriye’de yürütülen operasyonlarda son hafta içinde 39 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

Aktürk, başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine yönelik yürütülen operasyonlarla son hafta içinde Irak’ın kuzeyi ve Suriye dahil 39 teröristin etkisiz hale getirildiğini, o tarihten bu yana da etkisiz hale getirildiklerini belirtti. 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar. Getirilen terörist sayısının 151’i Kuzey Irak’tan, 247’si Kuzey Suriye’den olmak üzere 398’e ulaştığını söyledi.

Şu anda üs bölgeleri ve sınırlardaki zorlu iklim ve arazi koşullarında kahramanlık ve fedakarlıkla görevlerini yerine getirdiklerini belirten Aktürk, “Geçen hafta Irak’ın kuzeyinde barınma alanlarından kaçan 2 PKK’lı terörist teslim oldu. Habur’daki sınır karakolumuz. Teröristlerin tek çıkış yolu Türk’tür, adalete teslim olmaktır.” Bu kelimeyi kullandı.

24 bin 537 kişinin kaçak olarak sınırı geçmesi engellendi

Aktürk, son bir haftada yasadışı olarak sınırları geçmeye çalışan 8’i terör örgütü mensubu 253 kişinin yakalandığını, 3 bin 448 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiğini bildirdi.

Tuğamiral Aktürk, “Böylece 1 Ocak’tan bu yana kaçak olarak sınırlarımızı geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 1146’ya yükseldi. Sınırı geçmeden engellenenlerin sayısı ise 24 bin 537’ye ulaştı.” söz konusu.

Erzincan İliç’te meydana gelen heyelan nedeniyle geçmiş olsun dileklerini dile getiren Aktürk, “Sayısı bulunamayan işçilerimizi kurtarma çalışmaları kapsamında 3’üncü Ordu Mühendis Muharebe Taburumuz ilgili birimlerle koordineli olarak çalışmalarını sürdürüyor. Devletimizin kurum ve kuruluşları.” İfadesini kullandı.

Tuğamiral Aktürk, İsrail’in Refah kentine yönelik saldırılarından endişe duyduklarını belirterek, saldırıların devam etmesi halinde Gazze’deki trajedinin vahim boyutlara taşınacağına dikkat çekti. Aktürk, “Filistin meselesi adil bir sonuca varılmadıkça bölgemizde kalıcı bir barış mümkün olmayacaktır.” söz konusu.

Türkiye’nin Gazze’ye yaptığı insani yardımlara değinen Aktürk, şunları söyledi:

“14 Şubat’ta A400M uçağıyla bölgeye 1,2 ton tıbbi malzeme ve 12 sağlık personeli ulaştırılmış, ayrıca 49’u hasta, 106’sı refakatçi olmak üzere toplam 155 Gazzeli kardeşimiz de ülkemize getirilmiştir. Hava Kuvvetlerimize ait 18 uçakla Gazze’ye 240 tonun üzerinde insani yardım ulaştırıldı. “Bölgeye malzeme sevk edilirken, ülkemize getirilen Gazzeli kardeşlerimizin sayısı da 876’ya ulaştı.”

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

Türkiye’nin NATO üyeliğinin 18 Şubat’ta 72. yıl dönümüne ulaşacağını hatırlatan Aktürk, “Türkiye, hem müttefikler arasındaki savunma konularında hem de Avrupa-Atlantik’teki güvenlikle ilgili tüm konularda en önemli platform olmaya devam eden NATO’nun üyesidir. 75’inci kuruluş yılına giren coğrafyadayız.” Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de önemli ve kararlı katkılar sağlamaya devam edecektir.” dedi.

Tuğamiral Aktürk, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in, NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’na gittiğini hatırlattı.

Toplantılarda İttifakın savunma ve caydırıcılığının güçlendirilmesi kapsamında NATO’nun komuta ve kuvvet yapısına sağlanan desteğin yanı sıra toplantı gündemindeki konulara ilişkin görüş, beklenti ve dileklerin vurgulanacağını belirten Aktürk, Bakan Güler’in, mevkidaşlarıyla da görüşmeler yapılması planlanıyor.

savunma Sanayii

Aktürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kapsamlı ve büyük adımların atıldığı, yerli ve milli savunma sanayii çalışmalarının da katkısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin etkinliği ve caydırıcılığının her geçen gün arttığını belirtti.

Tuğamiral Aktürk, “Tanklara İlave Yetenekler Kazandırılması Projesi” kapsamında milli sistemlerle donatılan ilk M60T tankının, 9 Şubat’ta Ankara Şereflikoçhisar’da düzenlenen törenle Kara Kuvvetleri envanterine dahil edildiğini belirtti. .

Aktürk ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından çeşitli ebatlarda “DROPS-Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Araç, NEFER Kuleli Zırhlı Muharebe Aracı ve Temel Eğitim Helikopteri”nin muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığını belirtti.

Sorular

Basın toplantısında Milli Savunma Bakanlığı kaynakları da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakanlık kaynakları, Tuzla Piyade Okulu’nda yürütülen soruşturmaya ilişkin son durumla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Disipline aykırı her olay ve durumda olduğu gibi, Cumhuriyetimizin kurucusu ve ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85. yıl dönümünde yaşanan olayla ilgili olarak idari soruşturma başlatılmıştır. Adli soruşturmanın yanı sıra derhal başlatılan soruşturma kapsamında olaya karışan kişiler ve Yüksek Disiplin Kurulu tarafından Kara Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, olaya karışan işçi hakkında ‘Silahlı Kuvvetlerden Ayırma’ kararı verildi. komiteye havale edildi.

Olayın adli sürecinden elde edilen belge ve bilgilere göre diğer işlemler yürütülecek. Binlerce yıl öncesine dayanan köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip olan kahraman ordumuzun ve askerlik hizmetimizin temeli disiplin üzerine kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri, yerleşik disiplinin korunması amacıyla, hukuk çerçevesinde olayları tarafsız ve önyargısız olarak değerlendirmekte, temel değerlerini sarsacak, askeri disiplini bozacak, askeri disiplini bozacak hiçbir kişi, olay ve duruma tolerans göstermemektedir. veya askeri hiyerarşiyi bozabilirsiniz. Bu konuda en ufak bir şüphenin olmaması lazım.”

F16 tedarik ve modernizasyon süreci

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, F16 tedarik ve modernizasyon kitleri ile F35 programına ilişkin sorulara ilişkin olarak, 40 adet F16 Blok-70’in temini ve 79 adet F16 uçağı ile çeşitli malzemelerin Viper modernizasyonuna ilişkin resmi kongre tebliğinin yapıldığını belirtti. ABD yönetimi tarafından taleplere ilişkin 26 Ocak’ta bir açıklama yapıldı. Kongre onay sürecinin 11 Şubat’ta tamamlandığını belirtti.

Taslak teklif ve kabul mektuplarının Şubat ayı sonuna kadar teslim edilmesinin beklendiğini belirten kaynaklar, şunları söyledi:

“Teklif ve kabul mektuplarının tarafımızca incelenmesi ve ABD’li yetkililerle birlikte projenin sonuçlandırılmasının ardından takvimin Haziran-Temmuz 2024’te yürürlüğe girmesi bekleniyor. Modernizasyon faaliyetleri ve üretime yönelik görüşmelerimiz devam ediyor. Ülkemizde temin edilecek uçakların süreçlerinde temin edilecek ve modernize edilecek F16’lar kullanılacaktır.” “Daha önce de vurguladığımız gibi bu konudaki iddiaların aksine herhangi bir şart yok. Her iki ülkenin de F35’e ilişkin tutumunda bir değişiklik yok.”

Bakan Güler’in Irak ziyareti

“Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Irak ziyareti hakkında bilgi verir misiniz?” Soru üzerine kaynaklar, Bakan Güler’in 6-7 Şubat tarihlerinde Irak’ta çeşitli ikili görüşmelerde bulunduğunu hatırlattı.

Kaynaklar, görüşmelerde bağların derinleştirilmesi, üst düzey ziyaretlerin sıklığının artırılması gibi konuların yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Sınır güvenliğinin sağlanması ve istihbarat paylaşımı, bölgedeki son gelişmeler, terörle ortak mücadele, askeri iş birliği ve Irak Türkmenlerinin bölgedeki hak ve çıkarları konularında Merkezi Irak Yönetimi, IKBY ve Irak Türkmen Cephesi yetkilileriyle çeşitli ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Bir kez daha hatırlatmakta fayda var: “Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Tek kaygımız Irak topraklarının teröristler tarafından ülkemize yönelik saldırılarda üs olarak kullanılmaması ve kullanılmasına izin verilmemesi, ülkemizin, milletimizin ve halkımızın güvenliğinin sağlanmasıdır. Terörle mücadelede birlikte hareket ediyoruz.”

menemen-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu