Haber

Libya’da 144 kişi Seçim Yasaları Komisyonu’nun çıktılarını kabul etmiyor

Libya toplumundan 144 kişi imzaladıkları ortak bildiride Seçim Kanunlarını Belirleme Komisyonu’nun (6+6) çıktılarını kabul etmediklerini beyan ettiler.

Ortak yazılı açıklamada aralarında eski milletvekilleri Hasan es-Sagir, Nadiye er-Raşid, Necah Saluh, siyasetçiler, aktivistler, avukatlar, milletvekili adayları, STK üyeleri ve akademisyenlerin de bulunduğu 144 kişinin imzası bulunuyor.

Açıklamada, (6+6) Komisyonunca hazırlanıp onaylanan maddelerin, Süreksiz Anayasa Beyannamesi ve uluslararası anlaşmalara yönelik açık ihlaller ve bariz ayrımcılık içerdiği kaydedildi.

Komitenin hazırladığı yasalarda milletvekilliği ve senato seçimlerinde adaylık için “anne ve babanın Libya vatandaşı olması gerektiğine” işaret edilerek, bunun adaylığı daralttığı ve siyasi katılımı ürküterek demokratik bir gerilemeye neden olduğu belirtildi.

Bahsi geçen 5. faslın 17. sayısında bir ayrımcılık girişimi olduğu vurgulanmış, ülkenin erkek ve kadın vatandaşları arasında eşitsizlik anlamında dışlayıcı bir niyet benimsenmiştir.

Açıklamada, seçimlere katılan yüzbinlerce kişiyi mağdur eden bu düzenleme yerine ayrımcılık içermeyen bir seçim yasası hazırlanması ilgili makamlardan istendi.

Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih dünkü genel kurul toplantısında Seçim Maddelerini Belirleme Komisyonu’nun (6+6) seçim maddelerinin yayımlanması için istişarelere bir veya iki hafta daha devam etmesini istedi. fikir birliğine dayanmaktadır.

Libya’da seçimler için anayasa değişikliği süreci

Libya’da Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin (1969-2011) ardından ilan edilen “Anayasa Beyannamesi”, ülkede süreksiz bir Anayasal karar veriyor.

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi’nin 6 üyesinden oluşan Seçim Kanunlarını Belirleme Komisyonu, kabul edilen Anayasa Beyannamesi’nin 13’üncü maddesini değiştirmek için bir süredir Fas’ın kuzeybatısındaki Buznika kentinde toplanıyor. ülkedeki seçimlerin anayasal temeli olarak.

Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih, 3 Haziran’da yaptığı açıklamada, seçim sürecinin 2023 yılı bitmeden başlamasının, yasaların Seçim Maddelerini Belirleme Komisyonu’nun (6+6) bitmeden hazırlamasına bağlı olduğunu söyledi. haziran.

Toplantı sonuçlarının Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri’nin katılımıyla 5 Haziran’da imzalanması bekleniyordu ancak bu program ileri bir tarihe ertelendi.

gumushacikoy-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu