Haber

Edirne Karaağaç Acı Biber Hasat Sezonu Açıldı

Edirne tava ciğerine garnitür olarak kullanılan tescilli Karaağaç acı biberinde hasat dönemi başladı.

Karaağaç İlçesi’nde yaklaşık 200 dönümlük alana ekilen acı biberi toplamak için tarlalara giren çiftçilerin bu yıl yaklaşık 250 ton eser hasadının gerçekleşmesi bekleniyor.

Kentin meşhur lezzeti, tavada ciğerle servis edilen biber, toplanıp bir ay kadar ipte ve gölgede kurutulduktan sonra sofralara geliyor.

Biber üreticisi Tunahan Ule, gazetecilere ektikleri biberleri mayıs ayında toplamaya başladıklarını söyledi.

Sıcak havaların da etkisiyle güçlü bir hasat dönemi gerçekleştirdiklerini belirten Ule, verimli bir dönem beklediklerini ifade etti.

Karabiberin patentli ve tescilli olduğunu belirten Ule, “Yalnızca Edirne Karaağaç Mahallesi’nde yetişiyor. 90 kişi hasat yapıyoruz. Toplanan biberler tek tek ipe dizilerek gölgede kurutuluyor. Kurutulan biberler buradan ciğerlere gönderiliyor. Edirne’nin yanı sıra diğer illerde de üreticiler var.” dedi.

Edirne’yi Tanıtma ve Ciğer Tava Kalite Kontrol Derneği Başkanı Bahri Dinar, “dünyanın en tatlı acı biberi” olarak tanımladıkları biberin toplanmaya başladığını söyledi.

Hasadın ilk gününde işçileri ziyarete geldiklerini ifade eden Dinar, “Acı biber toplayan kardeşlerimize tatlı ikram ettik. Karaağaç tohumlarıyla birlikte 3 ırmağın geçtiği yere ekilen biber başka yerde yetişmiyor. Bu acıyı vermiyor, bizim memlekette çok biber var ama böyle tatlı biber yok” dedi.

Biber toplayıcılardan Serap Armutkıran, aile ekonomisine katkı sağlamak için tarlada çalışmaya geldiğini söyledi.

Sabri Özdemir de biberin ekiminden hasadına kadar her süreçte çalıştığını belirterek, “Bu biber tavası ciğer için olmazsa olmaz, bibersiz ciğer yenmez” dedi. söz konusu.

korganajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu