Haber

BM Güvenlik Konseyi, insani yardımları BM yaptırımlarından muaf tutan karar taslağını onayladı

BM Güvenlik Konseyi, insani yardımları tüm BM yaptırımlarından muaf tutan karar taslağını onayladı.

BM Güvenlik Konseyi, mevcut veya gelecekteki tüm BM yaptırımları karşısında insani yardım imtiyazına ilişkin karar taslağını oyladı.

ABD ve İrlanda’nın sunduğu yasa tasarısı 14 oyla kabul edilirken, Hindistan çekimser kaldı. Oylamada hiçbir ülke aleyhte oy kullanmadı.

Norveç Mülteci Kurulu (NRC) Genel Sekreteri Jan Egeland, söz konusu yasa tasarısı ile insani yardım faaliyetlerinin ihtiyaçların zirve yaptığı dönemde yaptırımlardan korunacağını belirtti.

ABD’nin BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, oylama başlamadan önce yaptığı konuşmada, hayırseverlerin dünyadaki en savunmasız insanlara ulaşmaya yardımcı olması gerektiğini belirtti.

Thomas Greenfield, amaçlarının her zaman teröristleri ve insan hakları ihlalcilerini barış ve güvenliği sağlamak için yasal bir araç kullanarak durdurmak olduğunu, ancak aynı zamanda ihtiyaç sahipleri için hayat kurtaran insani yardım çabalarının devam etmesine izin vermeyi de hedeflediklerini söyledi.

Öte yandan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’ndan (IFRC) yapılan basın açıklamasında, yasa taslağının BM yaptırımlarına tabi ülkelerdeki yardım faaliyetlerini koruyacağı belirtildi.

Açıklamada, tasarının hayat kurtaran yardımların zamanında ulaştırılmasını ve savunmasız ve korunmasız bölgelerde yaşayanlara zamanında destek verilmesini sağlayacağı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu