Haber

Araştırmacı ve yazar Esat Korkmaz hayatını kaybetti

Araştırmacı-Yazar Esat Korkmaz vefat etmiştir. Alevi inanç sistemi, ideolojisi ve öğretisi üzerine sayısız kitap, inceleme ve makalesi bulunan Korkmaz, İstanbul Göztepe Hastanesi’nde kanser tedavisi görüyordu.

Esat Korkmaz, 1946 yılında Manisa’nın Demirci ilçesinde doğdu. 1976 yılında orman mühendisi oldu, 1980 yılına kadar Orman Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde çalıştı. 12 Eylül’den sonra siyasi görüşleri nedeniyle görevden alındı. Askerliğini yaptıktan sonra Bâbıâli’de göreve başladı. Yurt Ansiklopedisi, Büyük Larousse vb. yayınlarda editörlük ve editörlük yaptı. Nefes dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı ve Nefes Yayıncılık’ı kurdu.

Son dönem Orman Fakültesi Fikir Kulübü Yönetim Kurulu ve Devrimci Gençlik Federasyonu (DEV-GENÇ) Genel Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 12 Mart’tan sonra Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKPC) ve DEV-GENÇ davalarında yargılandı. Devrimci Personel Sendikası ve Kazdağı Orman İşçileri Sendikasında yöneticilik yaptı. 1974 affı ile hapisten çıktı. Bir süre Türkiye Sosyalist Emek Partisi (TSİP) Zeytinburnu İlçe Başkanlığı yaptı.

İlk kitabı Baş Tutan Günler’den sonra 1990’ların ortalarında Alevi-Bektaşi çalışmalarına yöneldi. Alevilik-Bektaşilik Sözlüğü, Enel Hak, Dört Kapı Kırk Makam, Alevi İdeolojisi, İnsan İlahı, Alevilik ve Aydınlanma, Alevilere Alevilik, Alevilik Eğitimi Ders Notları, Anadolu Aleviliği, Şamanizm Sözlüğü, Zerdüştlük Sözlüğü, Kızılbaş’ta Pir Bedreddin ve Vâridat yazdı. Firar-Üç Terk, Yezidiler gibi onlarca kitap. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu