Haber

AB’den Orta Akdeniz’deki düzensiz göçe karşı eylem planı

Avrupa Birliği (AB), Orta Akdeniz güzergahından Avrupa ülkelerine sistemsiz göçü engellemek için yeni bir aksiyon planı hazırladı.

AB’nin yeni planı üç ana hattan oluşuyor. Bunlardan ilki, ortak ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla yapılacak çalışmaların artırılması. AB, bu konuda Mısır, Tunus ve Libya ile sınır yönetiminin güçlendirilmesi için daha fazla işbirliği yapmayı planlıyor. Ayrıca Libya ile AB’nin hudut müdafaa ajansı Frontex ortasında bir muahede yapılması hedefleniyor.

İkinci konu, arama ve kurtarmalar için AB ülkeleri ortasında daha koordineli yaklaşım sergilenmesi. Son olarak yüzlerce göçmeni taşıyan geminin uzun mühlet denizde bekletilmesi, sonrasında İtalya ile Fransa ortasındaki gerginliğin tekrarlanmaması, can kayıplarının önlenmesi için hem üye ülkeler ortasında hem de milletlerarası kuruluşlarla daha kuvvetli işbirliği isteniyor.

Üçüncüsü ise AB ülkelerinin “Gönüllü Dayanışma Mekanizması”nı güçlendirmesi. AB Kurulu, sistemin uygulanmasının hızlandırılmasını teklif ediyor. Böylelikle göçmenlerin denizden geldiği AB ülkelerine daha süratli dayanak verilmesi, alternatif dayanışma önlemlerinin finansmanı üzere bahislerde daha süratli hareket edilmesi amaçlanıyor.

Yeni olan ne var?

AB Kurulunun yeni planını cuma günü sistemsiz göçle gayret konusunda yapılacak fevkalâde nitelikli AB içişleri bakanları toplantısı öncesinde Kurulun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson açıkladı.

Johansson, bunun AB’nin daha önceki planlarından ne farkının olduğu, yeni ne getirdiği sorusu üzerine, son yıllarda Batı Akdeniz ve Atlantik bölgesinden, Sahtaaltı Afrika’dan gelenlerin azaldığını, bunun da kaynak ülkelerle yapılan çalışmalar sayesinde olduğunu söyledi.

“Şimdi gelenlerin milliyetleri değişiyor.” diyen Johansson, şöyle devam etti:

“Şimdi gelenlerin büyük çoğunluğunun uluslararası korumaya ihtiyacı yok. Bu yüzden farklı eylemlerde bulunmalıyız. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde örneğin Bangladeş’e gittim. Daha önceki yıllarda Bangladeş gündemde değildi. Ayrıca şu anda Mısır ve Tunus’tan da çok sayıda gelen kişi bulunuyor. Batı Balkanlar rotasından (Sırbistan ile) vizesiz seyahat imkanı sayesinde çok fazla Pakistanlı, Hindistanlı, Burundili geliyor.”

Johansson, AB’ye göçün yeni olmadığını lakin gelenlerin milliyetleri değiştiği için çalışmalarını buna nazaran ayarlamaları gerektiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu